Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Μπισκοτογλυκό με ζελέ και κρέμα

Υλικά:

Α. Για την βάση:
  • 500 γρ. μπισκότα digestive ή άλλα vegan μπισκότα επιλογής σας
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 2 κ.σ. λικέρ φρούτου της επιλογής σας (εγώ έβαλα λικέρ με διάφορα φρούτα)
  • 2 κ.σ. φιλτραρισμένο νερο
Β. Για την κρέμα:
  • 2 φακελάκια κρέμα αραβοσίτου (42 γρ. το ένα φακελάκι)
  • 100 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά θέλετε την κρέμα)
  • 1 λίτρο γάλα (Απο 2 κούπες μουλιασμένα απο βραδίς ανακάρδια)
Γ. Για το ζελέ
  • 2 κούπες χυμό ροδάκινου (ή μάνγκου ή σταφύλιου ή μούρου κ.α.)
  • 2 κούπες φιλτραρισμένο νερό
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αγάρ σε σκόνη
  • 1 κομπόστα ροδάκινου (ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας)
Παρασκεύη:

Α. Προετοιμασία βάσης
  1. Μέσα σε ένα μπωλ, σπάμε με τα χέρια μας τα 500 γρ. μπισκότα, προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό 2 κ.σ. λάδι καρύδας και 2 κ.σ. λικέρ και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να κολλάει η ζύμη μεταξύ της.
  2. Κατόπιν, στρώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί ή πυρέξ και το πατικώνουμε καλα.
Β. Παρασκεύη κρέμας
  1. Σε ένα μικρο μπωλ διαλύουμε τα 2 φακελάκια κρέμας σε 200 ml κρύου γάλακτος και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα υπόλοιπα 800 ml. γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη.
  3. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας.
  4. Μόλις πήξει την απλώνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα επάνω απο τα μπισκότα.
  5. Την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1/2 ώρα και συνεχίζουμε για να φτιάξουμε το ζελέ.
Γ. Παρασκεύη ζελέ
  1. Σε ένα κατσαρολάκι διαλύετε το άγαρ-άγαρ στο νερό, και προσθέτετε τον χυμό και την ζάχαρη.
  2. Φέρτε το να βράσει σε μέτρια φωτιά.
  3. Ανακατεύοντας κατά διαστήματα φροντίζοντας το άγαρ-άγαρ να διαλυθεί καλά. Αφήστε το να βράσει για περίπου 2 λεπτά.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε σε ατομικά κύπελλα ή καλούπια, ή σε ένα μικρό γυάλινο δίσκο.
  5. Το ρίχνουμε επάνω απο την κρέμα και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3-4 ώρες, (θα έχει πήξει πιο νωρίς απο αυτό αλλά καλλύτερα να το αφήσετε να παγώσει καλά).
  6. Μόλις παγώσει είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Συμβουλές:
  • Το αγάρ πρέπει να βράσει κανα 2 λεπτά με φουσκαλίτσες αλλιώς δεν πήζει!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα σόγιας ή άλλο γάλα της επιλογής σας για την παρασκεύη της κρέμας αλλά σε χαμηλή θερμοκρασία γιατί δεν γνωρίζω ποια φυτικά γάλατα "κόβουν" και ποια όχι κατα τον βρασμό, με το συγκεκριμένο δεν αντιμετώπισα πρόβλημα αν και το ανακατεύα συνέχεια.
  • Αποφύγετε να βάλετε ξινά φρούτα όπως πορτοκάλι ή ακτινίδιο γιατί το αγάρ πιθανότατα δεν πήζει καλά με ξινά φρούτα.
    Με το ροδάκινο λειτούργησε άψογα.
Καλή επιτυχία

~ Λαόνικος Τσάγκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.