Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Κέϊκ φουντουκού με φασόλια

ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΜΕ...ΟΣΠΡΙΑ!
Μια έξυπνη ιδέα για να καταναλώσετε όσπρια, μια συνταγή απο την Ουγγαρία.
Η θεϊκή γεύση καρυδιού σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα του κέικ σοκολάτας.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σοκολάτας είναι ότι παρασκεύαζεται από... πάστα φασολιών!
Η οποία δεν θυμίζει φασόλια, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, παρά την πλούσια αίσθηση που αφήνει στο στόμα.

Υλικά για τη ζύμη:
  • 1 κούπα = 250 γρ. (2,5 dl)
  • 1 κούπα (περίπου 230 γραμμάρια) φουντούκια
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 μεγάλη κ.σ. άμυλο
  • Μισό κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα σόγιας (ή άλλο φυτικό γάλα)
  • 1 κ.σ. ξίδι (μηλόξιδο κατα προτίμηση)
  • 1 πακέτο μπέικιν πάουντερ
  • Βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
  • Άρωμα λεμόνι και λίγη τριμμένη φλούδα λεμονιού
Υλικά για τη κρέμα:
  • Περίπου 2.180 γραμμάρια ξηρών φασολιών βρασμένα καλά.
  • (εαν χρησιμοποιήσετε κονσέρβα προσέχτε να τα ξεπλύνετε διότι είναι πολύ αλμυρά!)
  • 150 g μαύρη σοκολάτα
  • 80-100 g ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκό το θέλετε)
  • 1-2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 1 μικρή κονσέρβα γάλα καρύδας 
  • (το λιπαρό μέρος, ή μερικές κουταλιές της σούπας λίπος καρύδας / κρέμα καρύδας / κρέμα καρύδας)
  • 1-2 κ.σ. ζαχαρούχα σοκολάτα (σκόνη κακάο)
  • λίγο ρούμι για άρωμα.
Για τη διακόσμηση:
  • Μια χούφτα φουντουκια
  • 100 g ζάχαρης
Προετοιμασία της ζύμης του κεικ:
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λαβή θα καβουρντίσουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε, ώστε οι ξηροί καρποί να περιστρέφονται και να κυλάνε συνεχώς μέσα στην κατσαρόλα για να μην καούν!(Αλλιώς μπορείτε να τα βάλετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 10 λεπτά).
  2. Αν μυρίσατε ήδη την μυρωδιά των φουντουκιών και κοκκινήσανε λίγο τότε βγάλτε τα και ρίξτε τα σε ένα πανί και τρίψτε τα έτσι ώστε να ξεφλουδιστούν όσο γίνεται.
  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ξίδι με το γάλα σόγιας για λίγα λεπτά, μπορείτε να δείτε ότι το γάλα θα πήξει. Προσθέστε τη ζάχαρη και τις αρωματικές ουσίες, καθώς και τα ψημένα φουντούκια με το αλεύρι, το άμυλο και το μπέικιν πάουντερ μαζί και αναμίξτε τα με ένα μίξερ ή αλέστε τα όλα μαζί σε ένα μπλέντερ. 
  4. Είναι καλό, αν το αλεύρι μαζί με το μίγμα απο τα καρύδια σας γίνει μια παχιά πάστα, διότι θα είναι πιο εύκολο να εργαστείτε με αυτό.
  5. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, ανακατέψτε τα υγρά και ξηρά συστατικά. 
  6. Ψήστε σε λαδόκολα σε ένα ταψί στον φούρνο για 30 λεπτά.
Προετοιμασία της κρέμας:
  1. Εάν χρησιμοποιήσετε φασόλια σε κονσέρβα τότε να τα ξεπλύνετε ξεπλύνετε με άφθονο νερό, γιατί τα φασόλια κονσέρβας είναι αρκετά αλμυρά.
  2. Αν είναι πολύ αλμυρό, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί, αλλά εάν αισθάνεστε έντονα την αλατότητα, τότε βάλτε το στην άκρη για κάτι άλλο (πχ σαλάτα).
  3. Αν βράσετε τα φασόλια τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε διότι απλά δεν θα βάλετε αλάτι. 
  4. Ένα άλλο πλεονέκτημα των βραστών φασολιών είναι ότι αναμειγνύονται με τους κόκκους με τη ζάχαρη, η ζάχαρη διαλύεται στην υγρασία και βοηθά την ανάμειξη. 
  5. Ανακατέψτε μέσα στα πολτοποιημένα φασόλια το κακάο, το βούτυρο καρύδας, την σκόνη κακάο, 
  6. και στη συνέχεια την λιωμένη σοκολάτα (που έχετε λιώσει στον ατμό "μπεν μαρί"). 
  7. Δοκιμάστε και εάν είναι αναγκαίο, προσθέστε ζάχαρη σε σκόνη ή επιπλέον κακάο. 
  8. Η σκληρη κρέμα στερεοποιείται κατά την ψύξη της στο ψυγείο.
  9. Για να συναρμολογήσετε το κέικ κόψτε το κεικ που ψήσατε στον φούρνο στην μέση βάλτε την γέμιση και καλύψτε με το άλλο μισο στρώμα κεικ. 
  10. Ανάμεσα στα 2 στρώματα μπορείτε να βάλετε και άλλη κρέμα επιλογής σας, και να καλύψετε τα τοιχώματα με την κρέμα που φτιάξατε.
  11. Η διακόσμηση είναι με ψιλοκομμένα καβουρδισμένα φουντούκια και καραμελωμένη ζάχαρη. 
  12. Όταν λιώσει η ζάχαρη και το υπέροχο χρώμα καραμέλας, το βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύετε τα φουντούκια. 
  13. Βάλτε την καραμέλα σε λαδωμένο χαρτί ψησίματος και αφου σκληρύνει, σπάστε την σε κομμάτια. 
  14. Τα κομμάτια καραμέλας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους για να διακοσμήσετε ένα κέικ, για παράδειγμα:. 
  15. Κολλήστε τα στο πλάι ή βάλτε τα επάνω στο κεικ όπως στην φωτογραφία.
Πηγή:
http://recept.veganforradalom.info/edessegek/mogyoros-csokitorta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.