Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Γάλα κινόας (Quinoa milk)

 Συστατικά:
  • 1/2 κούπα κινόα
  • 4 κούπες νερό (ή 3, ανάλογα πόσο παχύρευστο το θέλετε)
  • 1 πρέζα - 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. - 1 κ.σ. γλυκαντικό της επιλογής σας (ακατέργαστη ζάχαρη, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
* Γλυκαντικό και αλάτι βάζετε όσο θέλετε ανάλογα τις γευστικές σας προτιμήσεις




Παρασκεύη:

  1. Καβουρντίστε ελαφρά τη κινόα (προαιρετικό, αλλά βοηθά να μην είναι τόσο γλιστερό το γάλα).
  2. Τοποθετήστε την κινόα σε ένα γυάλινο μπολ, καλύψτε το με νερό, τοποθετήστε την στο ψυγείο και μουλιάστε τη αποβραδίς.
  3. Την επόμενη ημέρα τοποθετήστε την κινόα σε ένα στραγγηστήρι και ξεπλένετε την κάτω από τρεχούμενο νερό.
  4. Τοποθετήστε την κινόα σε μια κατσαρόλα με 2 κούπες νερό και το αλάτι.
  5. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
  6. Τοποθετήστε όλο το περιεχόμενο μέσα σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά.
  7. Εαν σας φαίνεται αραιό τότε προσθέστε αρκετό νερό (όχι πάνω απο 6 κούπες) μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή συνοχή για εσάς, προσθέστε τη γλυκαντική ουσία της επιλογής σας, και εαν θέλετε μια επιπρόσθετη πρέζα αλάτι.
  8. Προσθέστε και βανίλια για άρωμα εάν επιθυμείτε.
  9. Εμφιαλώστε το γάλα και τοποθετήστε το στο ψυγείο.

  • * Αυτό το γάλα θα διαρκέσει στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα.
  • * Για ένα αρωματικό ρόφημα, μπορείτε να μαγειρέψετε τη κινόα με 1 ξύλο κανέλλας,
  • για να δώσει μια νέα διάσταση στην γεύση της.
  • * Εάν θέλετε μπορείτε να το στραγγίξετε πριν το εμφιαλώσετε.
  • * Εγώ πρόσθεσα 6 κούπες νερό γιατί δε μ'αρεσει παχύρευστο το γάλα, 2 κ.σ. ζάχαρη ζαχαροκάλαμου και 1 πρέζα αλάτι ιμαλαϊων επιπλέον, επίσης το στράγγισα.
  • * Η 1/2 κούπα κινόα θα γίνει 1 κούπα μετά το ολονύκτιο εμποτισμό των σπόρων, και 2 κούπες μετά το βρασμό της.
  • * ΜΗ χρησιμοποιήσετε το νερό που μούλιασε για να τη βράσετε, καλό είναι να τη ξεπλύνετε αρκετές φορές πριν τη βράσετε.
  • * Πριν τη μουλιάσετε μπορείτε να καβουρντίσετε ελαφρά τους σπόρους σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι,  -προσέχοντας μη τους κάψετε- για να είναι το γάλα περισσότερο αρωματικό, επίσης το καβούρντισμα των σπόρων κάνει το γάλα λιγότερο γλοιώδης, εαν το καβουρντίσετε θα χρειαστείτε λιγότερο νερό, 4 κούπες το πολύ, ενώ εαν δε το καβουρντίσετε μπορεί να πάρει και 6 κούπες νερό για να έλθει σε μια μέτρια πυκνότητα.
  • * Προσθέστε σταδιακά το γλυκαντικό (σιρόπι, ζάχαρη κ.α.) και δοκιμάστε, εαν το θέλετε πιο γλυκό προσθέστε και άλλο.


http://www.kimmykokonut.com/2008/05/22/teaching-and-cooking-in-peru-with-food-pictures/

Κινόα - quinoa, η βασίλισσα των υπερτροφών, υψηλής διατροφικής αξίας και περιεκτικότητας χωρίς γλουτένη.

Η Χρυσή τροφή - ο σπόρος της Γης όπως την αποκαλούν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής. Επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με την ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων.

Μοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά ( για βιομηχανικούς λόγους). Πρόκειται για τον μικροσκοπικό αποξηραμένο καρπό του φυτού της Κινόα ο οποίος έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών.

Είναι εύπεπτη τροφή και επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Βοηθάει στην καρδιά, τις ημικρανίες και είναι επίσης αντιοξειδωτική. Χρησιμοποιείται ευρέως στις συνταγές μαγειρικής και είναι εύπεπτη. Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και ανήκει στην κατηγορία των μακροβιοτικών τροφών.

Χαίρει υψηλής εκτίμησης για την δια-θρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν κατατάξει το Κινόα σαν υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%). Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το Κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρης είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη Κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας.

Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το Κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Η Κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.

http://www.kinoa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.