Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Καπαμάς κουνουπιδιού

Τα Υλικά (Για 4-5 μερίδες)
  • 1 ½ κιλό κουνουπίδι, φρέσκο
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πάστα ντομάτας
  • 1 κονσέρβα τοματάκια ή 1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
  • 2 κλωναράκια φρέσκο μαϊντανό ή σέλινο
  • 1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη ή 1 φύλλο δάφνης 
  • 1 ξυλάκι κανέλας ή 1/4 κ.γ. σκόνη κανέλας
  • ½ κ.γ. κύμινο ή κόλλιανδρο σε σπόρους
  • 1 πρέζα ολόκληρο μπαχάρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρφια
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πολύχρωμο
  • Ανάλογο χλιαρό νερό (περίπου 2 κούπες, 1 για το πελτέ και 1 για να βράσει)
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες ή 5 μικρά μανιτάρια (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. κάπαρη πλυμένη και στραγγισμένη (προαιρετικά)
Οδηγίες

  1. Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα εξωτερικά του φύλλα, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια-τουφίτσες, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά.
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε ανάλογα και τα υπόλοιπα λαχανικά.
  3. Ρίχνουμε μέσα σε μια πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.
  4. Όταν ζεσταθεί αρκετά, τσιγαρίζουμε το κουνουπίδι.
  5. Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα, μέχρι να ξανθύνει ελαφρά.
  6. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και μόλις αρχίσουν να μοσχομυρίζουν, ρίχνουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ ντομάτας, διαλυμένο μέσα σε μιά κούπα χλιαρό νερό.
  7. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό με ανοιχτό το πώμα, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά του και να μείνει σχεδόν μόνο με το λάδι του του, θα πάρει περίπου 20-30 λεπτά, ανακινώντας που και που την κατσαρόλα. 
* Εγώ έβαλα και σκορδο και πιπεροριζα μαζι με το ψιλοκομμένο κρεμμυδι.
* Μπορείτε να βάλετε και πατάτες μέσα στο φαγητό αρκεί να έχουν βράσει καλά πριν βάλετε το κουνουπίδι.
* Μπορείτε να τηγανίσετε πατάτες, να τις βγάλετε απο την κατσαρόλα και μετά να βάλετε το κουνουπίδι για να φτιάξετε το φαγητό, δηλαδή να τις κάνετε τηγανιτές και να σερβίρετε το κοκκίνιστο κουνουπίδι με τηγανιτές πατάτες.
* Στην αρχή μπορείτε να ανακατεύετε, αλλά προς το τέλος θα πρεπει να ανακινείτε κυκλικά την κατσαρόλα για να μην χάσει το σχήμα του το κουνουπίδι και διαλυθεί, στο τέλος του βρασμού θα πρέπει να έχει μείνει σχεδόν μόνο με το λάδι, οπότε προσέχτε μην βάλετε πολύ νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.