Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Κόσαρι Αιγυπτιακό (Ρεβύθια με φακές και ρύζι)



Το κόσαρι (Koshary ή kushari) είναι το εθνικό φαγητό της Αιγύπτου και σερβίρεται σχεδόν σε κάθε αιγυπτιακό εστιατόριο, σε κάθε αιγυπτιακό σπίτι, και σε κάθε αιγυπτιακή γωνιά του δρόμου.
Πλανόδιοι πωλητές πουλάνε το φαγητό αυτό σε καροτσάκια στο δρόμο για όσους με ανυπομονησία περιμένουν στην ουρά για να φάνε το αγαπημένο και εξαιρετικά δημοφιλές αυτό φαγητό.
Είναι ένας ασυνήθιστος συνδυασμός, καθώς το κόσαρι συνδυάζει φακές, ρεβύθια, ρύζι και ζυμαρικά σε ένα μόνο πιάτο και ολοκληρώνεται με μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας που εμπεριέχει ανατολίτικα μείγματα μπαχαρικών και τσιγαριστά κρεμμύδια.
Η ιδέα ακούγεται παράξενη ... μέχρι να το δοκιμάσετε. Τότε θα καταλάβετε γιατί αυτό το πιάτο είναι ένα από τα αγαπημένα μεταξύ των Αιγυπτίων.
Εκτός απο νόστιμο είναι και ιδιαιτέρως θρεπτικό καθώς έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή αυτό που αποκαλούν "πλήρη πρωτείνη", και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Υλικά:
  • 2 κούπες Ρεβίθια βρασμένα
  • 1 ½ κούπα φακές βρασμένες
  • 2 κούπες Ρύζι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κούπες Κοφτό μακαρόνι
  • 1 δάφνη
  • 1 κ. γλ. Κύμινο
Για τη κόκκινη σάλτσα:
  • 1 κούπα Λάδι
  • 7 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. καυτερή πάπρικα
  • 2 κ.σ. μπούκοβο (Εαν δεν σας αρέσουν τα πολύ καυτερά παραλείψτε το)
Για τη sauce σκόρδου
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 6 κ.σ. ξύδι
Για τα κρεμμύδια
  • 4 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 10 κ.σ. λάδι
Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το ρύζι.

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε 4 κούπες Νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά , προσθέτουμε λίγο αλάτι και σκεπάζουμε το καπάκι. Ψήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά.
  2. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε λίγο λάδι και ανακατεύουμε.
  3. Βάζουμε ένα μεγάλο τσέρκι σε ένα πιάτο.
  4. Στρώνουμε κάτω το ρύζι, από πάνω βάζουμε τα μακαρόνια και από πάνω τα ρεβίθια. Τέλος βάζουμε τις φακές.
  5. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Η σάλτσα θα πρέπει να είναι πηχτή.

Για τα κρεμμύδια

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και λίγο. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν αρκετά και να σκουρύνει το χρώμα τους.
  2. Χτυπάμε το σκόρδο και το ξύδι στο μπλέντερ και το αφήνουμε σε ένα μπολ.

Στρώνουμε τη σάλτσα πάνω από το κόσαρι και από πάνω βάζουμε τα κρεμμύδια.
Βγάζουμε το τσέρκι με προσοχή και σερβίρουμε με τη sauce σκόρδου στο πλάι.


* Τις φακές και τα ρεβύθια τα έχετε μουλιάσει αποβραδίς και τα έχετε βράσει απο πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.