Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Λουκάνικα απο φακή και γλουτένη



ξηρά υλικά:
  • 2 ½ κούπες γλουτένη*
  • ½ κούπα διατροφική μαγιά
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γ. τσίλι
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • λίγο μπαχάρι και φρέσκο πιπέρι
υγρά υλικά:
  • 2 κούπες φακές βρασμένες (ή άλλο όσπριο)
  • 2 κούπες ζωμός λαχανικών (κρύος)
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 6 σκελίδες σκόρδο (oh yes)
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας


1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά. 
2. Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε όλα τα υγρά υλικά, μέχρι να γίνουν πολτός. 
3. Τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα ξηρά υλικά και τα ανακατεύουμε πλάθοντας, μέχρι να γίνουν μια ελαστική ινώδης ζύμη.



4. Αυτή τη ζύμη θα την πλάσουμε σε περίπου 20 λουκάνικα μεσαίου μεγέθους. 
5. Θα χρειαστούμε λαδόκολλα κομμένη σε χαρτάκια όπου θα βάλουμε την ζύμη και θα τυλίξουμε τα λουκάνικα. (Η αρχική συνταγή τα τυλίγει σε αλουμινόχαρτο για μεγαλύτερη ευκολία, θέλουμε να είναι σφιχτά τυλιγμένα, ειδάλλως θα φουσκώσουν στον ατμό), αλλά και με τη λαδόκολλα βγαίνουν μια χαρά.
Κόβουμε κομμάτια λαδόκολλας λοιπόν σε μέγεθος περίπου 10 x 20 cm, βάζουμε σε καθένα μια ποσότητα ζύμης που χωράει στη χούφτα μας, την κάνουμε μακρόστενη και τυλίγουμε την λαδόκολλα σφιχτά σφιχτά, σχηματίζοντας λουκάνικα και κλείνοντας τις άκρες στρίβοντας το χαρτί, σαν καραμέλες.



6. Τοποθετούμε τα λουκάνικα σε ένα μεταλλικό σουρωτήρι ή ακόμα καλύτερα σε ένα ειδικό σκεύος τρυπητό, από αυτά που κάνουν λαχανικά στον ατμό.
7. Βάζουμε το σκεύος (ή το σουρωτήρι) πάνω σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε στον ατμό για περίπου 1 ώρα. Αν θέλουμε τα γυρίζουμε μια φορά ενδιάμεσα.



8. Έπειτα τα βγάζουμε, τα ξετυλίγουμε και είτε τα σερβίρουμε όπως είναι, είτε τα περνάμε μια γρήγορη από το τηγάνι, όπου τα τηγανίζουμε για 1 λεπτό, ίσα να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με λεμόνι και τα τρώμε ζεστά ζεστά!

- Μπορούμε να τα φάμε με σαλάτα, πατάτες κλπ, να τα κάνουμε χοτ-ντογκ ή ακόμα και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο/κατάψυξη για άλλη χρήση, π.χ. σε σάλτσες κλπ.

Η αρχική συνταγή είναι από το Everyday dish .
Επίσης επεξηγηματικό και μουσικό βιντεάκι σε παρόμοια συνταγή υπάρχει και από τοtofu.gr.

* Η γλουτένη πωλείται σε σκόνη (οπτικά μοιάζει με αλεύρι σίτου, από το οποίο και προέρχεται) σε καταστήματα με υγιεινές τροφές, βιολογικάδικα, ίσως σε φούρνους, και σίγουρα στα μεγάλα μπαχαρικάδικα της Ευριπίδου.

Καλή επιτυχία!
http://365vegandays.wordpress.com/2012/01/30/vegan-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.