Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ γίγαντες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 κουτί ψιλοκομμένα τοματάκια ή 800 γρ. φρέσκες ψιλοκομμένες τομάτες (2 κούπες)
  • 2 ξηρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (1/2 κούπα)
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο (1/2 - 1 κούπα)
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 ματσάκι άνηθος (προαιρετικά)
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκι (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. φρυγανιά για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζετε τους γίγαντες να φουσκώσουν σε νερό απο την προηγούμενη ημέρα (24 ώρες). 
  2. Την επόμενη ημέρα πετάτε το νερό τους, τους βάζετε σε κατσαρόλα  με αλατισμένο νερό και το
  3. υς βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (μισή με μία ώρα). 
  4. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε για 10′ περίπου μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. 
  5. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τους γίγαντες και ψήνουμε σε φούρνο σε θερμοκρασία 200 βαθμών Κελσίου για 50′. 
  6. Στο μεταξύ, πλένουμε το σπανάκι και το χοντροκόβουμε, βάζουμε τις 2 κουταλιές λάδι να ζεσταθούν και σοτάρουμε ελαφρά το φρέσκο κρεμμυδάκι. 
  7. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο και ανακατεύουμε για 2′-3′ πάνω στη φωτιά. 
  8. Στη συνέχεια βγάζουμε τους γίγαντες από το φούρνο και ρίχνουμε το σοταρισμένο σπανάκι μέσα στο ταψί. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για 15′-20′ ακόμη, ώσπου να μαλακώσουν οι γίγαντες. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο. Καλή σας όρεξη!
- Εαν θέλετε πασπαλίζετε με φρυγανιά.
- Προσθέστε 300 γραμμ. κομματάκια αμυγδαλόφετας στο μείγμα των χόρτων και κρατήστε 1 κούπα τρίμματα. Με αυτά πασπαλίστε την επιφάνεια του φαγητού λίγο πριν το βάλετε στο φούρνο.
- Μόλις είναι σχεδόν έτοιμοι οι γίγαντες , βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανασηκώνοντας τους λιγάκι βάζουμε από κάτω τους το σπανάκι. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να είναι το σπανάκι από κάτω, για να το προστατεύει η σάλτσα και να μην ξεραθεί ή καεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.