ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ γίγαντες
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 κουτί ψιλοκομμένα τοματάκια ή 800 γρ. φρέσκες ψιλοκομμένες τομάτες (2 κούπες)
- 2 ξηρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (1/2 κούπα)
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
- ρίγανη
- αλάτι
- φρεσκοκομμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο (1/2 - 1 κούπα)
- 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 ματσάκι άνηθος (προαιρετικά)
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκι (προαιρετικά)
- 3 κ.σ. φρυγανιά για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζετε τους γίγαντες να φουσκώσουν σε νερό απο την προηγούμενη ημέρα (24 ώρες).
- Την επόμενη ημέρα πετάτε το νερό τους, τους βάζετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το
- υς βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (μισή με μία ώρα).
- Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε για 10′ περίπου μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα τους γίγαντες και ψήνουμε σε φούρνο σε θερμοκρασία 200 βαθμών Κελσίου για 50′.
- Στο μεταξύ, πλένουμε το σπανάκι και το χοντροκόβουμε, βάζουμε τις 2 κουταλιές λάδι να ζεσταθούν και σοτάρουμε ελαφρά το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο και ανακατεύουμε για 2′-3′ πάνω στη φωτιά.
- Στη συνέχεια βγάζουμε τους γίγαντες από το φούρνο και ρίχνουμε το σοταρισμένο σπανάκι μέσα στο ταψί. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για 15′-20′ ακόμη, ώσπου να μαλακώσουν οι γίγαντες. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο. Καλή σας όρεξη!
- Εαν θέλετε πασπαλίζετε με φρυγανιά.
- Προσθέστε 300 γραμμ. κομματάκια αμυγδαλόφετας στο μείγμα των χόρτων και κρατήστε 1 κούπα τρίμματα. Με αυτά πασπαλίστε την επιφάνεια του φαγητού λίγο πριν το βάλετε στο φούρνο.
- Μόλις είναι σχεδόν έτοιμοι οι γίγαντες , βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανασηκώνοντας τους λιγάκι βάζουμε από κάτω τους το σπανάκι. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να είναι το σπανάκι από κάτω, για να το προστατεύει η σάλτσα και να μην ξεραθεί ή καεί.
- Προσθέστε 300 γραμμ. κομματάκια αμυγδαλόφετας στο μείγμα των χόρτων και κρατήστε 1 κούπα τρίμματα. Με αυτά πασπαλίστε την επιφάνεια του φαγητού λίγο πριν το βάλετε στο φούρνο.
- Μόλις είναι σχεδόν έτοιμοι οι γίγαντες , βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανασηκώνοντας τους λιγάκι βάζουμε από κάτω τους το σπανάκι. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να είναι το σπανάκι από κάτω, για να το προστατεύει η σάλτσα και να μην ξεραθεί ή καεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.