Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ποπ κoρν καραμελωμένο με ξηρούς καρπούς (Caramel Pop-Corn)



Συστατικά:
  • 8 κούπες φρέσκο ​​ποπ κορν (1/3 κούπα καλαμπόκι)
  • 3/4 κούπα ξηρούς καρπούς και σπόρους της επιλογής σας (αμύγδαλα, καρύδια, κολοκυθόσπορο,φιστίκια, λιναρόσπορο κ.α.)
  • 5 κ.σ. φυτική μαργαρίνη ή λάδι καρύδας
  • 1/2 κούπα καφέ ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και λευκή εαν δεν έχετε καφέ)
  • 1/4 κούπα γλυκόζη (4 κ.σ.)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. βανιλίνη ή ένα μικρό κομματάκι καρπού βανίλιας (μόνο οι σπόροι)
Οδηγίες:
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 120-150 º Κελσίου.
  2. Τοποθετήστε το φρέσκο ποπ κορν σε ένα μεγάλο μπολ.                                         Τοποθετήστε τους ξηρούς καρπούς επάνω απο το ποπ κορν, χωρίς να το ανακατέψετε.
  3. Ζεστάνετε σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, τη μαργαρίνη, τη καφέ ζάχαρη, τη γλυκόζη, και το αλάτι. Αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήστε το να βράσει, χωρίς να το ανακατέυετε και χωρίς καπάκι για 5 λεπτά.
  4. Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατέψτε τη σόδα και τη βανίλια μέσα στο σιρόπι καραμέλας.
  5. Ρίχνετε το σιρόπι πάνω από τους ξηρούς καρπούς και το ποπ κορν, ανακατεύοντας γρήγορα.
  6. Απλώστε το μίγμα επάνω σε ένα ταψί. Ψήστε για μία ώρα, αφαιρώντας λίγο κάθε 15 λεπτά για να ανακατεύετε.
  7. Απλώνουμε το μίγμα σε λαδόκολλα να κρυώσει. Θα φανεί κολλώδη στην αρχή, αλλά θα στεγνώσει πολύ καλά.

    Συμβουλές:
    * Αντί για ξηρούς καρπούς μπορείτε να βάλετε μούσλι με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, λιναρόσπορο κ.α. θρεπτικούς και υγιεινούς καρπούς.
    * Εαν καβουρντίσετε σε ένα τηγάνι ή στον φούρνο τους ξηρούς καρπούς θα είναι πιο νόστιμοι  αλλά λιγότερο θρεπτικοί.
    * Το ψήσιμο στον φούρνο είναι προαιρετικό και γίνεται κυρίως για να λιώσει η καραμέλα και να ανακατευτεί καλά με το ποπ κορν και τους ξηρούς καρπούς, μπορείτε να το παραλείψετε ή να το αφήσετε μόνο 15 λεπτά.
    * Μην σας πέσει πολύ αλάτι, 1 πρέζα με 1 κοφτό κ.γ. αρκεί.
    * Μην κάψετε την καραμέλα, θέλει σιγανή φωτιά αλλά να κοχλάζει για 5 λεπτά.
    * Μην βάλετε κάποιο καλαμπόκι που δεν έχει σκάσει, βάλτε μόνο σκασμένα καλαμπόκια.
    * Αποθηκεύστε το σε αεροστεγή δοχείο, πχ ένα γυάλινο βάζο ή ένα τάπερ.
    * Προσέχετε μην καείτε με την καυτή καραμέλα, θέλει προσοχή, χρησιμοποιήστε εργαλεία.
    * Δείτε το παρακάτω βίντεο της συνταγής, θα σας βοηθήσει στην εκτέλεση της.
    * Μετρήστε την γλυκόζη σε κ.σ. γιατί απο την κούπα δεν βγαίνει εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.