Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Βασική συνταγή πολέντας


Η πολέντα είναι το σιμιγδάλι καλαμποκιού. Πολλές φορές αναφέρεται ως καλαμποκάλευρο σε ορισμένες συνταγές, αλλά αυτό είναι λάθος (όσο λάθος είναι να λέμε και το σιμιγδάλι σιταριού, αλεύρι).



Για να φτιάξουμε πολέντα η γενική συνταγή είναι απλή:
1 μέρος πολέντας σε 3 μέρη νερό.
Αυτή η συνταγή θα μας δώσει την κατάλληλη σύσταση για τον χυλό.

Έπειτα, αφού φτιάξουμε τον χυλό, τον αφήνουμε να κρυώσει και τέλος κόβουμε τις καρδιές (ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε) με φορμάκια για μπισκότα.
Καρδούλες πολέντας
Α.   Βάζουμε το αμυγδαλόγαλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα την πολέντα και το αλάτι κι ανακατεύουμε.

Β.   Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για σχεδόν 10′, μέχρι η πολέντα να είναι έτοιμη (θέλουμε να πάρουμε έναν παχύ και συνεκτικό χυλό).

Γ.   Στο τέλος προσθέτουμε το κουταλάκι με τη μαργαρίνη κι ανακατεύουμε για να λιώσει. 
[Μπορούμε σε αυτή τη φάση να φάμε την πολέντα μας όπως είναι, σε μορφή πουρέ ας πούμε. Για να κάνουμε όμως τις καρδιές συνεχίζουμε.]


Δ.   Έπειτα, κι ενώ ακόμα η πολέντα είναι ζεστός χυλός, την αδειάζουμε σε ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους και την απλώνουμε σε μια στρώση με ίσο πάχος. Την αφήνουμε στο ψυγείο (ή έξω αν έχει κρύο) για 20′ περίπου μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Ε.   Όταν η πολέντα κρυώσει θα έχει γίνει ένα σώμα συμπαγές αλλά και ελαστικό. Με προσοχή αναποδογυρίζουμε το ταψάκι σε μια λεία επιφάνεια, μέχρι να ξεκολλήσει η πολέντα. Στη συνέχεια κόβουμε τις καρδιές με φόρμα για μπισκότα σε σχήμα καρδιάς, ή με μαχαιράκι προσεκτικά. Κόβονται πολύ εύκολα και δεν διαλύονται.

ΣΤ.   Φτιάξτε τις καρδούλες με μικρά και μεγάλα παιδάκια. 
Επίσης αν θέλετε μπορείτε στο τέλος να τις περάστε μια γρήγορη από το τηγάνι για να πάρουν χρώμα, αν και δεν το βρίσκω καθόλου απαραίτητο. 
Κάνουν εύκολο finger food και μπορούν να συνοδευτούν από μια πικάντικη σάλτσα ή ένα cheezy dip.

Have fun!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.