Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Χαλβάς φαρσάλων

χαλβάς Φαρσάλων
Χρόνος Εκτέλεσης: 1 ώρα κ 20 λεπτά

Υλικά:
  • 3/4 της κούπας καλαμποκέλαιο ή λιωμένη φυτική μαργαρίνη
  • 2 κούπες ή 250 γρ. κορνφλάουερ (άμυλο αραβοσίτου)
  • 3 κούπες ζάχαρη 
  • 4 κούπες φιλτραρισμένο νερό
  • 1 κούπα ξηρούς καρπούς (πχ. καβουρντισμένα λευκά αμύγδαλα)
  • προαιρετικά αρωματικά όπως βανίλια ή κανέλα ή μαστίχα
Παρασκεύη:
  1. Ρίχνουμε σταδιακά λίγη-λίγη τη μία κούπα ζάχαρη σε μια αντικολλητική κατσαρόλα και την κάνουμε καραμέλα.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά -εκτός απο τους ξηρούς καρπούς- σε μια γαβάθα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  3. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα, ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε για μια τελευταία φορά. 
  4. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι, πασπαλίζουμε με 2-3 κ.σ. ζάχαρη και ψήνουμε στο φούρνο στο γκριλ μέχρι να καραμελώσει ή το καψαλίζουμε με καμινέτο.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Για να έχει ο χαλβάς ένα άρωμα ξηρού καρπού εάν δε βάλετε αμύγδαλα βάλτε 1/4 κούπας λάδι σουσαμιού και 1/2 κούπα ηλιέλαιον ή λάδι καλαμποκιού, έτσι θα έχει ένα σουσαμένιο άρωμα.
  • Προσθέστε την ζάχαρη για την καραμέλα σιγά-σιγά και όχι όλη μαζί και προσέξτε μην την κάψετε, πρέπει να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και όχι μαύρο.
  • Η επαγγελματική καραμελένια κρούστα πετυχαίνεται μόνο εαν έχετε φλόγιστρο.
  • Μουλιάστε περίπου 1/2 κούπα ωμά αμύγδαλα αποβραδίς και την επόμενη ημέρα ζεματίστε τα, ξεφλουδίστε τα, και καβουρντίστε τα σε λίγο απο το λάδι, μόλις αρχίσει να πήζει ο χαλβάς προσθέστε τα και ανακατέψτε.
  • Εαν θέλετε πιο έντονη (καραμελένια) γεύση τότε κάντε καραμέλα τις 2 κούπες ζάχαρη αντί για μια και διαλύστε την υπόλοιπη μέσα στο νερό με τον νισεστέ.
  • Μπορείτε να βάλετε ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο αλλά είναι πιο γλυκιά.
  • Μπορείτε να τον κόψετε σε τετράγωνα κομματάκια και να τα βάλετε μέσα σε μπεν μαρί σοκολάτας ή να καλύψετε την επιφανεια με λιωμένη σοκολάτα για έναν σοκολατένιο χαλβά φαρσάλων.           
  • Για να μην σας πιτσιλίσει ο καυτός χαλβάς και σας κάψει την ώρα που ρίχνετε το νερό με τον νισεστέ, αφαιρέστε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά και μόλις ρίξετε το νερό τον ξαναβάζετε στη φωτιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.