Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Παστίτσιο με κιμά φακής

Vegan Mama's Pastitso
Η παραδοσιακή συνταγή, παραλλαγμένη ώστε να είναι πιο γευστική από όσα παστίτσια έχετε δοκιμάσει! Ένα εορταστικό πιάτο με μηδέν χοληστερόλη.

Υλικά για 16 μερίδες
  • 1kg μακαρόνια για παστίτσιο (ή ταλιατέλες, μαφαλντίνες, πέννες, κ.α.)
  • 500 gr φακές μουλιασμένες 8-12 ώρες και μαγειρεμένες στον ατμό (Για μέτριο ταψί)
  • 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια σε κονσέρβα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 500 ml πελτέ ντομάτας
  • 1 κγ κανέλλα σκόνη
  • 8 μπαχάρια ολόκληρα
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 2 μύτες απο αστεροειδή γλυκάνισο
  • διατροφική μαγιά για να πασπαλίσετε τα μακαρόνια. 
  • 2 λίτρα μπεσαμέλ παραδοσιακή ή γρήγορη (βλ. παρακάτω)
Εκτέλεση

[προετοιμασία κιμά φακής] 
  1. Καθαρίστε και μουλιάστε τις φακές 8-12 ώρες. 
  2. Μαγειρέψτε στο καλαθάκι ατμού μέσα σε κλειστή χύτρα για 40 λεπτά από τη στιγμή που θα χαμηλώσετε τη φωτιά. 
  3. Περάστε τις ατμοβρασμένες φακές στο μούλτι. 
(Εάν βιάζεστε, ή εάν ξεχάσατε να μουλιάσετε φακές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροζ φακές
Ο χρόνος μαγειρέματος στη χύτρα ταχύτητος είναι 10 λεπτά (αφήστε τη χύτρα να κρυώσει πάνω στο μάτι). Χρησιμοποιήστε 3 κούπες νερό για κάθε κούπα φακές. )

[κιμάς] 
  1. Σωτάρετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε μέτρια-υψηλή φωτιά για 3-4 λεπτά. 
  2. Προσθέστε το σκόρδο και τον κιμά φακής και σωτάρετε για άλλα 3-4 λεπτά. 
  3. Προσθέστε τα ντοματάκια, τον πελτέ, την κανέλλα, τον γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι, και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτά (4/9) για 30-40 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά. Αν στεγνώσει προσθέστε λίγο νερό ή ντοματοχυμό.
[μακαρόνια] 
  1. Ενώ μαγειρεύεται ο κιμάς, βράστε τα μακαρόνια al dente. 
  2. Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε πίσω στην κατσαρόλα ή σε ένα άλλο βοηθητικό σκεύος και ανακατεύετε με ελαιόλαδο (περ. 5-6 κ.σ.) για να μην κολλήσουν.
[προθέρμανση φούρνου] 
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
[μπεσαμέλ] 
  1. Φτιάξτε τη μπεσαμέλ: την παραδοσιακή ή τη γρήγορη, βλ. παρακάτω. Ξεκινήστε την μόλις αρχίσει να σιγοβράζει ο κιμάς. Αν δεν έχετε τρεις κατσαρόλες, βράστε τα μακαρόνια πριν ξεκινήσετε τον κιμά, σουρώστε τα και ανακατέψτε τα μαζί με το ελαιόλαδο σε ένα βοηθητικό σκεύος. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κατσαρόλα στην οποία έβρασαν τα μακαρόνια για να φτιάξετε τη μπεσαμέλ.
[στήσιμο] 
Το φαγητό έχει τέσσερεις στρώσεις υλικών. 
Μακαρόνια, κιμά, μακαρόνια, μπεσαμέλ. 
Αναλυτικά: 
  1. Ρίχνετε τα μισά (και λίγα παραπάνω) μακαρόνια στο ταψί > πασπαλίζετε με διατροφική μαγιά. Απλώνετε τον κιμά φακής πάνω στα μακαρόνια. 
  2. Σκεπάζετε τον κιμά φακής με τα υπόλοιπα μακαρόνια > πασπαλίζετε με διατροφική μαγιά. 
  3. Απλώνετε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα ώστε να καλυφθούν όλα τα μακαρόνια. 
  4. Πασπαλίζετε (προαιρετικά) με διατροφική μαγιά ή τριμμένη φρυγανιά.
[ψήσιμο στο φούρνο] 
  1. Ψήνετε στους 190C για 40-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Γρήγορη vegan μπεσαμέλ (παραλλαγή αυτής της συνταγής)
  • 8 κούπες γάλα ή νερό (2 λίτρα) 
  • 1/2 κούπα διατροφική μαγιά
  • 1 κούπα άμυλο αραβοσίτου (κόρν φλάουρ) 
  • 1/2 κούπα αλεύρι (αν θέλετε να είναι χωρίς γλουτένη, προτιμήστε αλεύρι ρυζιού ή φαγόπυρου)
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ αλάτι (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. λευκό πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κούπα νερό για μετά το μαγείρεμα
Εκτέλεση
  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά της μπεσαμέλ στο μπλέντερ, μεταφέρουμε το υγρό σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά (π.χ. 6/9) ανακατεύοντας πότε-πότε.
  2. Όταν πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε για να ομογενοποιήσουμε. 
*   Είναι έτοιμη όταν στην ξύλινη κουτάλα, με την πλάτη της οποίας ανακατεύετε, μαζεύει μπεσαμέλ πάχους περ. μισού εκατοστού.

Παραδοσιακή μπεσαμέλ
  • 100 ml ελαιόλαδο, 
  • 150-200 γρ αλεύρι, 
  • 200 γρ ανακάρδια ή αμύγδαλα ξεφλουδισμένα  χτυπημένα με 2 λίτρα νερό ή 2 λίτρα φυτικό γάλα (χωρίς ζάχαρη) του εμπορίου.
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο, αλάτι, πιπέρι λευκό
Εκτέλεση

Προσοχή: κάθε προσθήκη υλικού γίνεται εκτός φωτιάς και με υπομονή ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ανακατεύετε με την πλάτη μιας ξύλινης κουτάλας.
  1. Φτιάξτε τη σάλτσα roux ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο και μετά προσθέτοντας, εκτός φωτιάς, λίγο λίγο και ανακατεύοντας συνεχώς όσο αλεύρι πάρει για να αποκτήσετε μια μάζα σαν σφιχτή αλλά υγρή λάσπη.
  2. Ψήστε το roux ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια προς υψηλή φωτιά έως ότου να ασπρίζει στις άκρες και να μυρίζει όσο έντονα επιθυμείτε. Η διάρκεια ψησίματος προσδιορίζει το πόσο βαρια στη γεύση θα γίνει η bechamel.
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας-ομογενοποιώντας πλήρως πριν προσθέσετε κι άλλο γάλα.
  4. Όταν προσθέσετε όλο το γάλα, μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά με πολλή υπομονή ανακατεύοντας ήρεμα και όχι μανιωδώς μεχρι να πήξει. Είναι έτοιμη όταν στην ξύλινη κουτάλα, με την πλάτη της οποίας ανακατεύετε, μαζεύει μπεσαμέλ πάχους περ. μισού εκατοστού.

1 σχόλιο:

  1. Το Παστίτσιο είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά το έφτιαξα εχθές και ήταν τέλειο!!
    Από τις ποιο καλές συνταγές. Είχα δοκιμάσει το Παστίτσιο που μου άρεσε εξίσου καλά..
    Αλλά προτιμώ τη συνταγή σας είναι διαφορετική και ποιο ελαφριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.