Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Λαζάνια λαχανικών με μπεσαμέλ

Υλικά για τη σάλτσα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4κ.σ. σκόρδο ψικοκομμένο
  • 3 πιπεριές κομμένες τετραγωνάκια
  • 3 μελιτζάνες κομμένες τετραγωνάκια
  • 3 κολοκυθάκια κομμένα τετραγωνάκια
  • 3 μανιτάρια πορτομπέλο (προαιρετικά)
  • 15-20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 1 πακέτο λαζάνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι ξερό
  • ρίγανη ξερή
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
  • 5κ.σ ελαιόλαδο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • κόλιανδρο ξερό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. 
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και στο τέλος τα κολοκυθάκια. 
  3. Ρίχνουμε τον ένα κύβο και τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν λίηο τα λαχανικά μας. Όταν η μελιτζάνα είναι έτοιμη αφαιρούμε από τη φωτιά.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το αλεύρι, ρίχνουμε τον άλλο κύβο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο ανάλογα με τα γούστα μας.
  5. Στο κάτω μέρος του ταψιού απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο ζουμάκι από τη σάλτσα μας. Στρώνουμε φύλλα από τα λαζάνια να καλύψουν το ταψί και απλώνουμε το 1/3 της σάλτσας και λίγη από τη μπεσαμέλ. 
  6. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές. 
  7. Τέλος, στο πάνω μέρος βάζουμε μια τελευταία στρώση λαζάνια και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. 
  8. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φρυγανιά ή φυτικό τυρί (πχ βιοφάστ). 
  9. Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λετπά στους 180 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.