Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Γλυκό του κουταλιού σύκο

 Υλικά

    • 1 κιλό σύκα (30 κομμάτια περίπου)
    • 1 κιλό ζάχαρη
    • 3 κούπες νερό
    • 35 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ή καρύδια
    • γαρίφαλα (όσα τα σύκα)
    • 2 κ. σ. χυμό λεμονιού
     Εκτέλεση

    1. Καθαρίζουμε τα σύκα, από την κάτω πλευρά, με μυτερό μαχαίρι τρυπώντας και βγάζοντας τυχόν σποράκια που θα υπάρχουν και τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε 1 - 2 μεριές.
    2. Βράζουμε τα σύκα σε μπόλικο νερό μέχρι να τρυπιόνται με το πηρούνι, για 10' περίπου. (Το νερό πρέπει να τα καλύπτει).
    3. Προσοχή μην τα παραβράσετε.
    4. Σουρώνουμε τα σύκα, ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε. 
    5. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούμε σε κάθε σύκο από ένα αμύγδαλο και ένα γαρύφαλο. (Εκεί που είχε τα σποράκια).
    6. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσει. Όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα σύκα, τα αμύγδαλα που περίσσεψαν και το χυμό λεμονιού.
    7. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
    8. Τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 15 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα.
    9. Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι, (να μην είναι αραιό). 
    10. Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
    Προσοχή:
    1. Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.
    2. Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει.  Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.

    Η γιαγιά και η μητέρα μου, έβαζαν τα σύκα να σταθούν σε νερό στο οποίο είχαν βάλει ένα κομμάτι χαλκό (γαλαζόπετρα), για να διατηρήσουν τα σύκα το πράσινο χρώμα τους. 

    Εγώ δεν βάζω και ποτέ δε χάλασε το χρώμα τους.
    http://faghta-giagias.blogspot.com/2012/05/blog-post_8263.html

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
    Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.