Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Κουνουπίδι ψητό με σάλτσα garam masala

Συστατικά για το βράσιμο:
  • 1 κεφάλι κουνουπίδι χωρίς κοτσάνι και φύλλα
  • νερό
  • 2 κ.γ. αλάτι 
  • 1/2 κ.γ. κουρκούμη 
  • 1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά) 

Συστατικά για τη σάλτσα κάρυ:

  • 2 κ.γ. λάδι 
  • 1/2 μεσαίου κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 2 εκ. τζίντζερ ψιλοκομμένο 
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 
  • 1 ξηρό κόκκινο τσίλι ή μπούκουβο
  • 3 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 
  • 1 κ.γ. garam masala 
  • 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη 
  • 1/2 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη 
  • 1/2 κ.γ. κουρκούμη σκόνη 
  • 1 κ.σ. αποξηραμένα φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
  • 3/4 κούπα γάλα καρύδας κονσέρβας 
  • 1/4 κούπα κοπανισμένα κάσιους ή 1/3 κούπα μουλιασμένα κάσιους 
  • 3/4 κ.γ. αλάτι 
  • 1/4 κ.γ. ακατέργαστη ζάχαρη ή 1/2 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου 


garam masala θα βρείτε σε καταστήματα με ασιατικά είδη

Μέθοδος:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να το καλύπτει, τοποθετήστε και βράστε το κουνουπίδι.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι, κουρκούμη και το τσίλι και συνεχίστε το μαγείρεμα.
  3. Σκεπάστε και βράστε για 4 λεπτά σε κάθε πλευρά.

Σάλτσα:
  1. Σε ένα τηγάνι, προσθέστε το λάδι και ζεστάνετε το σε μέτρια φωτιά. 
  2. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν, για 6 λεπτά 
  3. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο, το τσίλι και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά. 
  4. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. 
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα φύλλα δυόσμου, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν με κλειστό το καπάκι. Λιώστε τα εντωμεταξύ λίγο για 8 λεπτά. 
  6. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, στη συνέχεια πολτοποιήστε μαζί με το γάλα καρύδας και τα κάσιους μέχρι να γίνουν ένας παχύς πουρές. 
  7. Δοκιμάστε και εαν χρειάστεί προσθέστε αλάτι και μπαχαρικά. 
  8. Λαδώστε το ταψί. 
  9. Τοποθετήστε το κουνουπίδι στο ταψί. 
  10. Ρίξτε αργά το πουρέ στην κορυφή για να καλύψει ολόκληρο το κεφάλι του κουνουπιδιού.  Κάποια σάλτσα θα πέσει στο πλάι, δε πειράζει.
  11. Κρατήστε περίπου κατά 1/3 της σάλτσας για το σερβίρετε αργότερα. 
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο 200 βαθμούς κελσίου για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι το κουνουπίδι να είναι ξηρό στην αφή και η σάλτσα να έχει πήξει λίγο. Γυρίστε το ταψί μετά από 30 λεπτά. 
  13. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ζωμό μέχρι να πάρει μια βράση έτσι ώστε να δέσει και σερβίρετε στο πλάι. 
  14. Σερβίρετε ζεστό με ινδικό ψωμί Naan / Roti, ή μια σαλάτα ή κινόα. 
 http://www.veganricha.com/2013/06/gobi-musallam-whole-roasted-cauliflower.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.