Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

Υλικά

•    570 γρ. ξυσμένες φλούδες, 48 κομμάτια (περίπου 
12 νεράντζια)
•    1 κιλό ζάχαρη (5 κούπες)
•    2½ κούπες νερό (625 ml)


•    1 λεμόνι (το χυμό του)
•    1 κ.σ. γλυκόζη (προαιρετικά)
•    1 γαρύφαλο (προαιρετικά)
•    1/2 ξυλαράκι κανέλας (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Τα φαγητά της γιαγιάς - Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
1. Πλένουμε τα νεράντζια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη. 
2. Αν τα νεράντζια είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6.
3. Αφαιρούμε προσεχτικά τις φλούδες από την σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
4. Στη συνέχεια, αν τα κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, περνάμε τα νεράντζια (αφού τα τυλίξουμε), σε κλωστές φτιάχνοντας κολιέ, βάζοντας περίπου 12 με 14 κομμάτια. 
Αντί για κλωστή (και αν θέλουμε να αποφύγουμε τη φασαρία), τα τυλίγουμε και να καρφώσουμε ένα - ένα, με μια οδοντογλυφίδα.
5. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να τα ξεπικρίσουμε.
6. Όταν πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 5' και τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
7. Ρίχνουμε τα νεράντζια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης.
8. Αδειάζουμε την κατσαρόλα και την ξεπλένουμε κι αυτή, με λίγο νερό.
9. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
10. Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα βάζουμε σε μπολ, με κρύο νερό βρύσης.
11. Τους αλλάζουμε το νερό, δυο - τρεις φορές συνεχόμενες, για να κρυώσουν.
12. Τ᾿ αφήνουμε στο νερό για 18 - 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4 - 5 φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε). 
Αν μας αρέσουνε πικρούτσικα, τ᾿ αφήνουμε γύρω στις 16 με 18 ώρες. 
Τα δοκιμάζουμε, κόβοντας και δαγκώνοντας ένα στο κέντρο, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει.
13. Όταν ξεπικρίσουν και μας αρέσουν στη γεύση, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα στίβουμε ελαφρά.
(Αν χαλάσει το σχήμα τους, μη φοβηθείτε, θα επανέλθουν με το βράσιμο).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Νεράντζι γλυκό του κουταλιού
14. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4' - 5' και ρίχνουμε μέσα τα νεράντζια. 
15. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' και σβήνουμε τη φωτιά.
16. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για ένα 7 - 8 ώρες.
Κατόπιν, το ξαναβράζουμε για 5' - 10' περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται.
Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).
17. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
18. Το αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει και με πολύ προσοχή επειδή καίει, βάζουμε το γλυκό σε γυάλινα, ζεστά,αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.

  • Τη 1/2 κούπα νερό μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι εαν θέλετε.
  • Η γλυκόζη χρησιμεύει για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι, να είναι γυαλιστερό με φωτεινό χρώμα  και για να πήξει, αλλά και χωρίς αυτή γίνεται μια χαρά, εξάλλου οι γιαγιάδες μας δεν είχανε γλυκόζη.
  • Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση. 
  • Το φυλάμε εκτός, ή καλύτερα εντός ψυγείου. 
  • Αν θέλουμε, φυλάμε το ξύσμα για να φτιάξουμε λικέρ και τη σάρκα για μαρμελάδα.
  • Τα νεράντια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερες ώρες, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.
  • Θα πρέπει να ξέρετε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες.
  • Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.
  • Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.
  • Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα.


http://faghta-giagias.blogspot.com/2013/03/blog-post_15.html
http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/parsintages/civitem/1975

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.