Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ρύζι με αμύγδαλα στο φούρνο

Ινδικό ρύζι με αμύγδαλα στο φούρνο
Yλικά
  • 500 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 1/2 κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. γκάραμ μασάλα (ινδικό μείγμα μπαχαρικών)*
  • 1 πιπερίτσα τσίλι τριμμένη ή 1 πρέζα μπούκουβο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 4 κούπες ζωμό λαχανικών
  • 3 κ.σ. καλής ποιότητας ελαιόλαδο ή φυτική μαργαρίνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Παρασκευή
  1. Ξεπλένουμε το ρύζι 5-6 φορές κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. 
  2. Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο. 
  3. Σε μέτρια κατσαρόλα (ή καλύτερα σε σκεύος που να μπαίνει και στο φούρνο) ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα γιά 2'-3', ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν. 
  4. Τα μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε στο σκεύος λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. 
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπερίτσα, το τζίντζερ και το γκάραμ μασάλα και τα σωτάρουμε όλα μαζί γιά 1', ανακατεύοντας. 
  6. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ρύζι και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά γιά 3'-4', ανακατεύοντας συνέχεια. 
  7. Ρίχνουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να σιγοβράσει γιά 7'-8'. 
  8. Το μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο, σε σκεπασμένο σκεύος και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του -περίπου 20'. 
  9. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο να σταθεί 10'-15'. 
  10. Ανακατεύουμε απαλά τα μισά αμύγδαλα μέσα στο ρύζι. 
  11. Το σερβίρουμε σε πιατέλα, ρίχνοντας τα υπόλοιπα αμύγδαλα από πάνω.
* στα μεγάλα σουπερμάρκετ ή στα καταστήματα ινδικών τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.