Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Φάβα με σωταρισμένα μανιτάρια και κάππαρη

Υλικά: 
  • 2 1/2 κούπες ή 500 γρ. φάβα Σαντορίνης (ή κίτρινα μπιζέλια) 
  • 5 κούπες ή 1 1/2 λίτρο νερό
  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή 4 μικρά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κομματάκι πιπερόριζα περίπου 2 εκ.
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 2 1/2 κ.γ. ροζ αλάτι
Για το γαρνίρισμα: 
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
  • 250-300 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. μαύρο ξύδι βαλσαμικό 
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • Κάπαρη 
  • 3 φύλλα βασιλικού  (προαιρετικά)
  • φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
  • Ψιλοκομμένο φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο (προαιρετικά)
Προετοιμασία: 
  1. Πλένουμε τη φάβα μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό (περίπου 3 νερά)
  2. Τη βάζουμε να βράσει μαζί με το νερό και τα 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση.
  3. Μόλις αρχίσει και βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο.
  4. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη πιπερόριζα και το ελαιόλαδο, και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά 
  5. Προσθέστε περισσότερο νερό εάν η φάβα αρχίσει να στεγνώνει 
  6. Όταν η φάβα βράσει, προσθέτουμε το αλάτι, τη βγάζουμε από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  7. Πολτοποιήστε τη φάβα με ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει εντελώς κρεμώδης 
  8. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα μανιτάρια
  9. Μόλις μαραθούν και αρχίσουν να τηγανίζονται τα σβήνουμε με τη σάλτσα σόγιας και το βαλσαμικό ξύδι.
  10. Αφήνουμε να πιούνε τα ζουμιά τους και τα αφαιρούμε απο τη φωτιά.
  11. Σερβίρουμε σε πιάτα και από πάνω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, τα σωταρισμένα μανιτάρια και τη κάπαρη.
  12. Καλή όρεξη.
Λαόνικος Τσάγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.