Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ψητό κουνουπίδι στο φούρνο με μπαχαρικά (tandoori)

Ολόκληρο Ψητό Κουνουπίδι με Tandoori 
4-6 μερίδες 
Υλικά:
 
  • 1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι, καλά πλυμένο, χωρίς τα φύλλα.

Υλικά για το μαρινάρισμα:
  • 4 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο τζίντζερ 
  • 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών tandoori 
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 1 κ.σ. αλάτι 
  • ½ κούπα (120 ml) φυτικό γιαούρτι ή φυτική κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. σκόνυ κύμινου (προαιρετικά)

* Το tandoori θα το βρείτε σε κατασήματα με ασιατικά είδη, αλλιώς βάλτε κάρυ.
* Τις φυτικές κρέμες γάλακτος και τα γιαούρτια θα τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά είδη.
* Μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας, η ιδέα είναι ίδια.

Οδηγίες
1. Σε ένα γουδί και γουδοχέρι (ή επεξεργαστή τροφίμων) λιώστε το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να γίνουν μια πάστα. Προσθέστε το μπαχαρικό tandoori, το λεμόνι και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Ανακατέψτε μέσα το φυτικό γιαούρτι ή τη κρέμα γάλακτος. 
2. Τοποθετήστε ολόκληρο το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ και απλώστε τη μαρινάδα παντού, καθώς επίσης και τον πάτο του. Τοποθετήστε το στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ώρα τουλάχιστον, ανώτατο όριο 12 ώρες. 
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C. Σε ένα μια λαδόκολλα, τοποθετήστε το κουνουπίδι και ψήστε μέχρι να μαλακώσει (45 λεπτά περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του κουνουπιδιού).
Αφήστε το να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Γαρνίρετε με φύλλα κόλιανδρου ή μαϊνδανού, μπόλικο χυμό λεμονιού και μια άφθονο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι ή όσπρια ή πουρέ πατάτας. Απολαύστε το.
* Εαν περισέψει διατηρήστε το στο ψυγείο για 5 ημέρες.
* Εαν σας περισέψει μαρινάδα μπορείτε να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο για 3 ημέρες και να τη χρησιμοποιήσετε για άλλα φαγητά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.