Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Ελιωτή με λιναρόσπορο

Υλικά:
  • 300 gr αλεύρι σίτου 
  • 100 gr λιναρόσπορο, αλεσμένο 
  • 400 ml νερό χλιαρό 
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή 
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
  • 1 κούπα ελιές, χωρίς κουκούτσι 
  • 3-4 κ.σ. δυόσμο ξερό 
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι 
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο, κοπανισμένο 
  • 1 γλυκάνισο, κοπανισμένο 
Εκτέλεση:
  1. Σ'ένα μικρό μπωλ διαλύουμε τη μαγιά με λίγο νερό και με ελάχιστη ζάχαρη, στη μύτη του κουταλιού και την αφήνουμε  
  2. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το λιναρόσπορο αλεσμένο. Κάνουμε μια λακούβα και βάζουμε τη διαλυμένη μαγιά και λίγο από το λάδι και σταδιακά καθώς ζημώνουμε, ρίχνουμε και το νερό μέχρι να το απορροφήσει 
  3. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στα ζεστά να ανέβει για ¾ της ώρας περίπου 
  4. Μετά από το ανέβασμα την ανασηκώνουμε ελαφρά και βάζουμε από κάτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζημώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα μέσα στο ζυμάρι. 
  5. Λαδώνουμε μια φόρμα κουμπωτή και βάζουμε τη ζύμη μέσα, απλωτά. Την ξανασκεπάζουμε και την αφήνουμε στα ζεστά για άλλα ¾ της ώρας, να ανέβει 
  6. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, στους 180°C, κάνοντας και μια δοκιμή με το μαχαίρι στο κέντρο του ψωμιού να βγαίνει η λάμα καθαρή, χωρίς ίχνη ζύμης 
  7. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε 
  8. Είναι μια πολύ εύκολη και νόστιμη πίτα/ψωμί, η οποία αξίζει τη δοκιμή μας 
* Αν δεν έχετε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λιναρόσπορο, απλώς αντικαταστήστε τον με αλεύρι
** Το σκούρο χρώμα της οφείλεται στο λιναρόσπορο και τις ελιές.
http://www.kitchenstori.es/2009/08/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.