Υλικά (για 4 άτομα)
- 200 γρ φακές
- 1 κρεμμύδι
- 2 καρφιά γαρύφαλλο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 μικρό καρότο
- 1 ματσάκι με μυρωδικά (μαϊντανό, θυμάρι, δάφνη, σέλερι)
- 1κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- αλάτι, πιπέρι
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
- 1/4 κούπας καρύδια ή άλλους καρπούς της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
Για τη βινεγκρέτ
- 4κ.σ ελαιόλαδο
- 1κ.σ ξύδι ή μπαλσάμικο
- 1κ.γλ. μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε τις φακές και τις βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό.
- Τις βράζετε για 5’ και μετά τις σουρώνετε.
- Τις ξαναβάζετε στην κατσαρόλα με βραστό νερό, 1 κρεμμύδι στο οποίο έχετε καρφώσει τα 2 γαρύφαλλα, τη σκελίδα του σκόρδου, ένα κρεμμυδάκι κομμένο στα 4, το καρότο σε ροδέλες, το ματσάκι με τα μυρωδικά την καυτερή πιπεριά (προαιρετικά) και πιπέρι.
- Τις αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 20-30’ ανάλογα με την ποιότητα της φακής.
- Ρίχνετε αλάτι (στο τέλος του ψησίματος για να μη σκληρύνουν.)
- Αφαιρείτε τα μυρωδικά και τις σουρώνετε μόλις μαλακώσουν αρκετά.
Βινεγκρέτ:
- Σε μια σαλατιέρα αναμιγνύετε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ.
- Ανακατεύετε τις φακές όσο είναι ακόμα ζεστές
- Πασπαλίζετε με άφθονο μαϊντανό και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
- Σερβίρετε τη σαλάτα χλιαρή ή κρύα, μόνη της ή με άλλα φρέσκα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, κ.τ.λ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.