Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Τσουκνιδόπιτα

Η τσουκνιδόπιτα δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο οι υπόλοιπες πίτες. Φτιάχνεται όμως πολύ εύκολα και έχει ιδιαίτερη γεύση. 

Υλικά και εκτέλεση=για μεγάλο ταψί κουζίνας
Για τη γέμιση

  • 500 γρ. τσουκνίδια (τα ζυγίζω αφού τα έχω πλένει και στραγγίσει καλά)
  • 1/2 κούπα αλεύρι
  • 3 κ.σ λάδι
  • 3 κ.σ νερό
  • αλάτι
  1. Πλένω καλά τα τσουκνίδια (οπωσδήποτε με γάντια-για να μην τσούξουν τα χέρια). 
  2. Κόβω και αφαιρώ τα περισσότερα κοτσάνια και κρατώ τα τρυφερά μέρη. 
  3. Σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί. 
  4. Τρίβω τα χόρτα με λίγο αλάτι, προσθέτω το αλεύρι, το νερό και το λάδι.
Για τη ζύμη
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • αλεύρι όσο πάρει (περίπου 5 κούπες)
  • 1 κομμάτι μπυρομαγιά φρέσκια ή 1 φακελλάκι σκόνη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • σουσάμι
  1. Σε χλιαρό νερό λιώνω την μπυρομαγιά και προσθέτω το αλεύρι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ζυμώνω καλά. 
  2. Αφήνω τη ζύμη να  “ξεκουραστεί” και να φουσκώσει-περίπου 1 ώρα.
  3. Τη χωρίζω στα δύο. 
  4. Λαδώνω το ταψί. 
  5. Ανοίγω και απλώνω το κάτω φύλλο, το οποίο πρέπει να εξέχει από το ταψί, γιατί στη συνέχεια θα το χρησιμοποιήσω για να κλείσω την πίτα και να κάνω τον κόθρο (= την χοντρή άκρη περιμετρικά). 
  6. Βάζω τη γέμιση. 
  7. Απλώνω το επάνω φύλλο. 
  8. Στρίβω το ζυμάρι προς τα μέσα περιμετρικά για να κάνω τον κόθρο και να κλείσει καλά η πίτα . 
  9. Λαδώνω την επιφάνεια. 
  10. Ρίχνω το σουσάμι. 
  11. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνω για 10΄ στους 250°C και άλλα 10΄στους 200°C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.