Για τη mousse βανίλια
- 450 γρ. παχύρευστο γάλα καρύδας απο 2 κονσέρβες (μόνο το παχύρευστο μέρος)
- 1/3 κούπα ζάχαρη άχνη
- 2 φακελάκια φυσική βανίλια Vahiné (ζάχαρη με βανίλια)
Για τη mousse σοκολάτα
- 180 γρ. κουβερτούρα
- 2 κ.σ. γάλα σόγιας
- 1-2 κ.σ. καφέ εσπρέσο
- 100 γρ. νερό
- 120 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. γάλα σόγιας
- 2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι (προαιρετικό)
- 2 κ.σ. καφέ εσπρέσο (διαλυμένο ή αδιάλυτο)
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Για το γαρνίρισμα- 100 γρ. κουβερτούρα
- 100 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας
- 12 αμύγδαλα ψημένα αλμυρά
- 20-24 σαβαγιάρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη mousse βανίλια
- Βάζουμε το γάλα καρύδας στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου.
- Ανοίγουμε τις κονσέρβες και με ένα κουτάλι παίρνουμε προσεκτικά από τη κορυφή το παχύρευστο μέρος από το γάλα και αφήνουμε το υγρό που βρίσκεται από κάτω.
- Βάζουμε την κρέμα καρύδας σε ένα μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα όχι περισσότερο γιατί θα κόψει.
- Έπειτα, βγάζουμε τη μισή σαντιγύ σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Την άλλη μισή, την αφήνουμε στο μπολ του μίξερ.
Για τη mousse σοκολάτα
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, τον καφέ και την κουβερτούρα και αφήνουμε να λιώσει σε σιγανή φωτιά.
- Χρησιμοποιούμε τον καφέ εσπρέσο που θέλουμε είτε είναι εσπρέσο στιγμής, οπότε βάζουμε στο γάλα τους κόκκους, είτε είναι έτοιμος φτιαγμένος (δηλαδή υγρός).
- Μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη λιωμένη κουβερτούρα στην άλλη μισή σαντιγύ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (μαρίζ) έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η mousse με γεύση μόκα.
- Μόλις τελειώσουμε τη βάζουμε κι αυτή στο ψυγείο.
- Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι (εκτός ψυγείου εάν δεν βιαζόμαστε... διαφορετικά μέσα στο ψυγείο.)
Σύνθεση του γλυκού
- Σπάζουμε κάθε μπισκότο στη μέση και αφού το βουτήξουμε στο κρύο σιρόπι, το βάζουμε στο μπολάκι σαν βάση.*
- Από πάνω με κορνέ ή με κουτάλι βάζουμε μια στρώση από τη mousse με γεύση μόκα, ετοιμάζοντας όλα τα μπολάκια.
- Έπειτα, πάλι με κορνέ ή με κουτάλι, βάζουμε μια στρώση από τη mousse με γεύση βανίλια, καλύπτοντας έτσι όλα τα μπολάκια.
- Το γλυκό μας είναι έτοιμο να μπει στο ψυγείο.
- Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια και την αφήνουμε να λιώσει σε σιγανή φωτιά.
- Μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ή με ένα κουτάλι για να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας.
- Αφήνουμε να γίνει χλιαρή εκτός ψυγείου.**
Για το γαρνίρισμα
- Την ώρα που θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό μας, το περιχύνουμε με σάλτσα σοκολάτας και το στολίζουμε με ένα αμύγδαλο αλμυρό.***
TIPS
* Εάν το μπολάκι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μεγάλο φυσικά θα βάλουμε περισσότερα μπισκότα μουσκεμένα στο σιρόπι καφέ, έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του μπολ και να γίνει η βάση. Γενικά, μπορούμε να βάλουμε παραπάνω μπισκότα σαν βάση κι όχι μόνον ένα.
** Τη συγκεκριμένη σάλτσα σοκολάτας, ο Στ. Παρλιάρος τη χρησιμοποιεί ζεστή. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς.
*** Μπορούμε, αντί να στολίσουμε με ένα αλμυρό αμύγδαλο, να βάλουμε περισσότερα σπασμένα. Φυσικά, μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε αλμυρό ψημένο αμύγδαλο, αλλά καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς που μας αρέσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.