Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Προφιτερόλ με σαβαγιάρ


ΥΛΙΚΑ  για 12 μικρά μπολάκια
  • 12 μπισκότα σαβαγιάρ (boudoirs)
Για τη mousse βανίλια
  • 450 γρ. παχύρευστο γάλα καρύδας απο 2 κονσέρβες (μόνο το παχύρευστο μέρος)
  • 1/3 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 2 φακελάκια φυσική βανίλια Vahiné (ζάχαρη με βανίλια)
Για τη mousse σοκολάτα
  • 180 γρ. κουβερτούρα
  • 2 κ.σ. γάλα σόγιας
  • 1-2 κ.σ. καφέ εσπρέσο 
Για το σιρόπι καφέ
  • 100 γρ. νερό
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γάλα σόγιας
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι (προαιρετικό)
  • 2 κ.σ. καφέ εσπρέσο (διαλυμένο ή αδιάλυτο)
Για τη σάλτσα σοκολάτας
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας
Για το γαρνίρισμα
  • 12 αμύγδαλα ψημένα αλμυρά 
  • 20-24 σαβαγιάρ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τη mousse βανίλια

  1. Βάζουμε το γάλα καρύδας στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου.
  2. Ανοίγουμε τις κονσέρβες και με ένα κουτάλι παίρνουμε προσεκτικά από τη κορυφή το παχύρευστο μέρος από το γάλα και αφήνουμε το υγρό που βρίσκεται από κάτω.
  3. Βάζουμε την κρέμα καρύδας σε ένα μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα όχι περισσότερο γιατί θα κόψει.
  4. Έπειτα, βγάζουμε τη μισή σαντιγύ σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
  5. Την άλλη μισή, την αφήνουμε στο μπολ του μίξερ.

Για τη mousse σοκολάτα
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, τον καφέ και την κουβερτούρα και αφήνουμε να λιώσει σε σιγανή φωτιά.
  2. Χρησιμοποιούμε τον καφέ εσπρέσο που θέλουμε είτε είναι εσπρέσο στιγμής, οπότε βάζουμε στο γάλα τους κόκκους, είτε είναι έτοιμος φτιαγμένος (δηλαδή υγρός).
  3. Μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά τη λιωμένη κουβερτούρα στην άλλη μισή σαντιγύ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (μαρίζ) έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η mousse με γεύση μόκα.
  6. Μόλις τελειώσουμε τη βάζουμε κι αυτή στο ψυγείο.
Για το σιρόπι καφέ

  1. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι (εκτός ψυγείου εάν δεν βιαζόμαστε... διαφορετικά μέσα στο ψυγείο.)

Σύνθεση του γλυκού
  1. Σπάζουμε κάθε μπισκότο στη μέση και αφού το βουτήξουμε στο κρύο σιρόπι, το βάζουμε στο μπολάκι σαν βάση.*
  2. Από πάνω με κορνέ ή με κουτάλι βάζουμε μια στρώση από τη mousse με γεύση μόκα, ετοιμάζοντας όλα τα μπολάκια.
  3. Έπειτα, πάλι με κορνέ ή με κουτάλι, βάζουμε μια στρώση από τη mousse με γεύση βανίλια, καλύπτοντας έτσι όλα τα μπολάκια.
  4. Το γλυκό μας είναι έτοιμο να μπει στο ψυγείο.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
  1. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια και την αφήνουμε να λιώσει σε σιγανή φωτιά.
  2. Μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ή με ένα κουτάλι για να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας.
  3. Αφήνουμε να γίνει χλιαρή εκτός ψυγείου.**
Για το γαρνίρισμα
  1. Την ώρα που θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό μας, το περιχύνουμε με σάλτσα σοκολάτας και το στολίζουμε με ένα αμύγδαλο αλμυρό.***
TIPS
Εάν το μπολάκι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μεγάλο φυσικά θα βάλουμε περισσότερα μπισκότα μουσκεμένα στο σιρόπι καφέ, έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του μπολ και να γίνει η βάση. Γενικά, μπορούμε να βάλουμε παραπάνω μπισκότα σαν βάση κι όχι μόνον ένα.
** Τη συγκεκριμένη σάλτσα σοκολάτας, ο Στ. Παρλιάρος τη χρησιμοποιεί ζεστή. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς.
*** Μπορούμε, αντί να στολίσουμε με ένα αλμυρό αμύγδαλο, να βάλουμε περισσότερα σπασμένα. Φυσικά, μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε αλμυρό ψημένο αμύγδαλο, αλλά καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς που μας αρέσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.