Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Ψωμί με μελάσα

Υλικά

Για 4-6 άτομα
  • 1/2 κούπα καλαμποκάλευρο
  • 2 κούπες νερό
  • 1/2 κούπα μελάσα
  • 3 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1/2 κούπα ζεστό νερό
  • 1 πακέτο ξηρή μαγιά
  • 4 1/2 κούπα αλεύρι για ψωμί

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε το καλαμποκάλευρο σε ένα μεγάλο μπολ. 
  2. Βράζουμε τα δύο φλιτζάνια νερό και περιχύνετε με το ζεστό νερό μέσα στο καλαμποκάλευρο, ανακατεύοντας συνεχώς για να γίνει λείο μείγμα.
  3. Αφήνουμε να κάτσει για 30 λεπτά.
  4. Προσθέστε το μελάσα, το αλάτι και τη μαργαρίνη και ανακατεύετε μέχρι να δέσει το μείγμα. Το καλαμποκάλευρο πρέπει ακόμα να είναι αρκετά θερμό για να λιώσει το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Τοποθετήστε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ. 
  6. Πασπαλίστε τη μαγιά πάνω από το νερό και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά.
  7. Στη συνέχεια, ανακατεύετε απαλά με μια ξύλινη σπάτουλα. Βάζουμε να ξεκουραστεί για  άλλα 5 λεπτά.
  8. Προσθέστε τη μαγιά και το νερό στο μπολ με το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.
  9. Προσθέστε το αλεύρι, ένα φλιτζάνι κάθε φορά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη από το αλεύρι.
  10. Λαδώνουμε ή επαλείφουμε με μαργαρίνη μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  11. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήστε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  12. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τα ψωμιά για 45-50 λεπτά, ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
  13. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει για λίγα λεπτά και κόβετε σε φέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.