Υλικά για 1 μέτρια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση
- 750 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. φυτική μαργαρίνη ή 100 γρ. φυτικό έλαιον πχ ηλιέλαιον
- 250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό (γίνεται και με ψιλό αλλά καλλύτερα με χονδρό)
- 150 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα στο γκριλ για 10 λεπτά και στη συνέχεια χονδροσπασμένα (ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας)
- 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζετε κατά μήκος στη μέση και ξύνετε τα σποράκια με ένα μαχαιράκι -εναλλακτικά βάλτε 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας)
- ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
- ½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- 150 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζω το νερό με τη ζάχαρη για περίπου 5 - 6 λεπτά μέχρι να γίνει ένα μέτριο σιρόπι, αποσύρω από τη φωτιά και το κρατάω σε μια άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο καβουρδίζω το σιμιγδάλι με τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι, για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να δω οτι το σιμιγδάλι παίρνει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και σκορπίζει το ωραίο άρωμα του.
- Ρίχνω τα φουντούκια και συνεχίζω το καβούρδισμα για 1 - 2 λεπτά ανακατεύοντας.
- Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω σταδιακά το σιρόπι. Προσοχή! Επειδή το σιρόπι πιτσιλάει έντονα προσέχω πολύ όταν το ρίχνω ώστε να μην κάψω τα χέρια μου.
- Ανακατεύω έντονα και ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά λασπώδες μείγμα.
- Βάζω ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω τη βανίλια ανακατεύοντας. Αν δω οτι το μείγμα κοχλάζει και κάνει μεγάλες φουσκάλες χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και την κουβερτούρα. Ανακατεύω πολύ καλά μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να ενσωματωθεί στον χαλβά.
- Λαδώνω μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (εναλλακτικά την ειδική φόρμα για ζελέ ή χαλβά ή ατομικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή σουφλέ) και αδειάζω εκεί τον χαλβά.
- Αφήνω κατά μέρος το χαλβά για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και τον ξεφορμάρω -καθώς ο χαλβάς είναι σχετικά λιπαρός ξεφορμάρεται αρκετά εύκολα-.
- Σερβίρω αμέσως.
- Μπορείτε να τον βάλετε στο ψυγείο να παγώσει, είναι νοστιμότερος έτσι.
- Μπορείτε να μην βαλετε ξυσμα πορτοκάλι ή ξηρους καρπους εαν δεν θέλετε.
- Αντί να κάνετε όλον τον χαλβά σοκολατένιο, μπορείτε να χωρίσετε τον χαλβά στα 2 μέρη και το ένα να το κάνετε σοκολατένιο, και να ρίχνετε μια στρώση λευκό χαλβά και μια σοκολατένιο, ενναλλάξ, για να γίνει με στρώσεις.
- Μπορείτε να μην βαλετε ξυσμα πορτοκάλι ή ξηρους καρπους εαν δεν θέλετε.
- Αντί να κάνετε όλον τον χαλβά σοκολατένιο, μπορείτε να χωρίσετε τον χαλβά στα 2 μέρη και το ένα να το κάνετε σοκολατένιο, και να ρίχνετε μια στρώση λευκό χαλβά και μια σοκολατένιο, ενναλλάξ, για να γίνει με στρώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.