Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα και φουντούκια


Υλικά για 1 μέτρια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση
  • 750 ml νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. φυτική μαργαρίνη ή 100 γρ. φυτικό έλαιον πχ ηλιέλαιον
  • 250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό (γίνεται και με ψιλό αλλά καλλύτερα με χονδρό)
  • 150 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα στο γκριλ για 10 λεπτά και στη συνέχεια χονδροσπασμένα (ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας)
  • 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζετε κατά μήκος στη μέση και ξύνετε τα σποράκια με ένα μαχαιράκι -εναλλακτικά βάλτε 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας)
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 150 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
Εκτέλεση:
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζω το νερό με τη ζάχαρη για περίπου 5 - 6  λεπτά μέχρι να γίνει ένα μέτριο σιρόπι, αποσύρω από τη φωτιά και το κρατάω σε μια άκρη.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο καβουρδίζω το σιμιγδάλι με τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι, για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να δω οτι το σιμιγδάλι παίρνει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και σκορπίζει το ωραίο άρωμα του.
  3. Ρίχνω τα φουντούκια και συνεχίζω το καβούρδισμα για 1 - 2 λεπτά ανακατεύοντας.
  4. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω σταδιακά το σιρόπι. Προσοχή! Επειδή το σιρόπι πιτσιλάει έντονα προσέχω πολύ όταν το ρίχνω ώστε να μην κάψω τα χέρια μου.
  5. Ανακατεύω έντονα και ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα ή με το σύρμα μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά λασπώδες μείγμα.
  6. Βάζω ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω τη βανίλια ανακατεύοντας. Αν δω οτι το μείγμα κοχλάζει και κάνει μεγάλες φουσκάλες χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  7. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και την κουβερτούρα. Ανακατεύω πολύ καλά μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να ενσωματωθεί στον χαλβά.
  8. Λαδώνω μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (εναλλακτικά την ειδική φόρμα για ζελέ ή χαλβά ή ατομικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή σουφλέ) και αδειάζω εκεί τον χαλβά.
  9. Αφήνω κατά μέρος το χαλβά για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και τον ξεφορμάρω -καθώς ο χαλβάς είναι σχετικά λιπαρός ξεφορμάρεται αρκετά εύκολα-.
  10. Σερβίρω αμέσως.
-     Μπορείτε να τον βάλετε στο ψυγείο να παγώσει, είναι νοστιμότερος έτσι.
-     Μπορείτε να μην βαλετε ξυσμα πορτοκάλι ή ξηρους καρπους εαν δεν θέλετε.
-     Αντί να κάνετε όλον τον χαλβά σοκολατένιο, μπορείτε να χωρίσετε τον χαλβά στα 2 μέρη και το ένα να το κάνετε σοκολατένιο, και να ρίχνετε μια στρώση λευκό χαλβά και μια σοκολατένιο, ενναλλάξ, για να γίνει με στρώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.