Υλικά για 4 - 5 μερίδες
- 350 γρ παντζάρι, ψημένο στο φούρνο
- 1 ματσάκι ραπανάκια, πλυμένα και χωρίς τα κοτσάνια
- 6 - 7 κούπες ζωμό λαχανικών, όσο χρειαστεί
- 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 1 1/2 κούπα ρύζι για ριζότο (καρναρόλι, αρμπόριο ή καρολίνα Σερρών)
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 κούπα κόκκινο κρασί
- Αλάτι
- 2 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. πλατύφυλλος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/4 - 1/2 κούπα φυτικό τυρί βιοτρός τριμμένο
- 1/2 κούπα αμυγδαλοτύρι, θριμματισμένο
- 1/4 κούπα κουκουνάρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
- Πλένουμε τα παντζάρια και αφαιρούμε τις ρίζες από τα κοτσάνια.
- Τυλίγουμε τους βολβούς σε αλουμινόχαρτο και τους τοποθετούμε στο φούρνο να ψηθούν για 1 ώρα. Αφαιρούμε επίσης τα φύλλα από τα κοτσάνια και τα κρατάμε. Όταν τα παντζάρια είναι έτοιμα, αφαιρούμε τις φλούδες και τα κόβουμε σε κύβους.
- Ζεματίζουμε τα φύλλα σε ζεστό νερό και τα στραγγίζουμε. Σιγοβράζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα. Καρυκεύουμε καλά και ελαττώνουμε τη φωτιά.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και 1 κ.σ. μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να διαχωριστούν, περίπου 3 λεπτά.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κουτάλες ζωμό. Το μείγμα πρέπει να αρχίζει να βράζει σταδιακά, προσαρμόζουμε ανάλογα τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συχνά μέχρι ο ζωμός να απορροφηθεί.
- Συνεχίζουμε να ρίχνουμε ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς, για περίπου 15 - 20 λεπτά. Όταν το ρύζι έχει βράσει καλά, προσθέτουμε μαύρο πιπέρι, το παντζάρι σε κύβους και τα φύλλα, την παρμεζάνα, το αμυγδαλοτύρι και το μαϊντανό.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά. Το ρύζι θα πρέπει να έχει κρεμώδη υφή, αν όχι, προσθέτουμε ακόμα λίγο ζωμό. Ανακατεύουμε μια φορά, δοκιμάζουμε και καρυκεύουμε ανάλογα.
- Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.