Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Τηγανητοί γίγαντες αλευρωμένοι

Συστατικά
  • 1/2 κιλό αποξηραμένα φασόλια γίγαντες ή 2-3 κούπες βρασμένα φασόλια
  • 20 σπόρους μαύρου πιπεριού
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο 
  • 1 κ.γ. σπόρους μάραθου 
  • 1/2 κούπα κίτρινο αλεύρι (απο σιμιγδάλι) ή καλαμποκάλευρο 
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο περίπου ανά παρτίδα 
Οδηγίες
  1. Ξεπλύνετε και καλύψτε τα ξερά φασόλια σας με περίπου διπλάσσιο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για 8 - 12 ώρες ή αποβραδίς στον πάγκο της κουζίνας είναι μια χαρά.
  2. Μετά το μούλιασμα, στραγγίξτε τα φασόλια, μεταφέρετε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με τουλάχιστον 5 εκατοστά νερό. 
  3. Δέστε τα μπαχαρικά σε τουλπάνι ή επαναχρησιμοποιήσιμη θήκη τσαγιού για γρήγορη και εύκολη αφαίρεση και ταρακουνήστε το όταν βράζει για να απελευθερώσει περισσότερο άρωμα.
  4. Βράστε τα φασόλια και μόλις πάρει μια βράση, ξαφρίστε την επιφάνεια, κατόπιν χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 1 1/2 - 2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Μόλις βράσουν, στραγγίστε τα φασόλια σε σουρωτήρι, αφαιρέστε τα μπαχαρικά, και στεγνώστε τα φασόλια σε μια μεγάλη πετσέτα.
  6. Ανακατέψτε το κίτρινο αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ ή σε μεγάλη ziploc πλαστική σακούλα. 
  7. Προσθέστε τα βρασμένα φασόλια στη σακούλα σε παρτίδες της 1/2 κούπας και όχι όλα μαζί. Ανακατέψτε απαλά τα φασόλια στο μίγμα αλευριού μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
  8. Αφαιρέστε τα από το αλεύρι με τρυπητή κουτάλα και προσεκτικά τινάξτε το περισσευούμενο αλεύρι μέχρι τα φασόλια να έχουν μείνει ελαφρά αλευρωμένα.
  9. Ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Δοκιμάστε το λάδι ρίχνοντας ένα μικροσκοπικό κομμάτι αλεύρι, εαν το λάδι αρχίσει να βράζει γύρω του τότε το λάδι είναι έτοιμο. Προσθέστε τα αλευρωμένα φασόλια στο ζεστό λάδι και τηγανίζουμε για ακριβώς περίπου 2 λεπτά από τη μία πλευρά, ή μέχρι να ροδίσουν, γυρίστε τα απαλά, και μαγειρέψτε για άλλο 1 λεπτό. Αφαιρέστε από το τηγάνι πάνω σε πιατέλα - δεν υπάρχει λόγος να στραγγίξει πρώτα.
  10. Τρώγονται ζεστά ή και κρύα, ρίξτε απο επάνω φρεσκοστιμμένο λεμόνι και αλάτι και απολαύστε τα. Συνοδεύονται υπέροχα με βραστά χόρτα ή λαχανοσαλάτα.
-     Αυτή η συνταγή κάνει περίπου 2 1/2 έως 3 κούπες τηγανιτά φασόλια. 
Αν κάνετε μεγαλλύτερη ποσότητα, απλά να θυμάστε να τα τηγανίζετε σε παρτίδες που δεν υπερβαίνουν τη 1 κούπα κάθε φορά, γιατί αλλιώς δεν θα τηγανηστούν καλά όλα μαζί. 
Χρειάζονται χώρο για να αναπνέουν στο τηγάνι, δεν τους αρέσει να είναι γεμάτο το τηγάνι κατά το μαγείρεμα!
-     Μετά το βήμα 5 μπορείτε να διακόψετε τη συνταγή και να αφήσετε τα φασόλια καλυμμένα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ημέρες ή έως ότου είστε έτοιμοι να τα τηγανίσετε όπου θα τα βγάλετε απο το ψυγείο και θα τα αφήσετε για περίπου 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν από το τηγάνισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.