Υλικά για την βάση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και λαδώστε ελαφρά ένα ταψί ή πυρέξ 23 εκ.
- 1/2 κούπα νιφάδες βρώμης (χρησιμοποιήστε νιφάδες χωρίς γλουτένη εαν έχετε πρόβλημα)
- 1/2 κούπα αλεύρι απο ζαχαρόχορτο ή κεχρι (ή αλεύρι ολικής ή ένα μείγμα από ολικής και λευκό αλεύρι)
- 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. βανίλια
- 1/4 κούπας καφέ ζάχαρη
- 2 κ.σ. φυσική ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι σάλτσα μήλου
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και λαδώστε ελαφρά ένα ταψί ή πυρέξ 23 εκ.
Βάλτε τη βρώμη σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ και πολτοποιήστε μέχρι να γίνει λεπτοτριμμένο.
Προσθέστε τα υπόλοιπα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε καλά.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέστε τη σάλτσα μήλου.
Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογεοποιηθεί εντελώς.
Βάλτε το μίγμα στο ταψί, και ξεκινώντας από το κέντρο, ισιώστε και πιέστε το με βρεγμένα δάχτυλα μέχρι η ζύμη να καλύπτει ομοιόμορφα τον πάτο και να εξέχει απο τις πλευρές του ταψιού όσο το δυνατόν περισσότερο:
Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε για 8-10 λεπτά, μέχρι να είναι τραγανή, αλλά όχι πάρα πολύ. Αφήστε το να κρυώσει πριν το γεμίσετε με την επικάλυψη.
Υλικά για την επικάλυψη:
Βάλτε το μίγμα στο ταψί, και ξεκινώντας από το κέντρο, ισιώστε και πιέστε το με βρεγμένα δάχτυλα μέχρι η ζύμη να καλύπτει ομοιόμορφα τον πάτο και να εξέχει απο τις πλευρές του ταψιού όσο το δυνατόν περισσότερο:
Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε για 8-10 λεπτά, μέχρι να είναι τραγανή, αλλά όχι πάρα πολύ. Αφήστε το να κρυώσει πριν το γεμίσετε με την επικάλυψη.
Υλικά για την επικάλυψη:
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα νισεστέ (κορν φλάουρ)
- 1/4 κ.γ. σκόνη άγαρ άγαρ ή 1 κ.σ. νισεστέ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 1/4 κούπας γάλα σόγιας ή άλλο φυτικό γάλα
- 1 κούπα νερό
- 3/4 κούπας χυμό απο μανταρίνια κλεμετίνια (ή λεμόνια)
- 1 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένη φλούδα μανταρινιού (ή λεμονιού)
- Συνδυάστε τη ζάχαρη, το νισεστέ, το άγαρ, και το αλάτι σε μια κατσαρόλα.
- Ανακατέψτε το γάλα σόγιας και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. (Παρακαλώ μην το αφήνετε ούτε για ένα λεπτό χωρίς να ανακατεύετε γιατί μπορει να έχει γρομπαλάκια ή καμμένα κομματάκια στην γέμιση.)
- Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και συνεχίστε το βράσιμο, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.
- Αφαιρέστε από το μάτι και σιγά-σιγά προσθέστε το χυμό μανταρινιού και την τριμμένη φλούδα.
- Όταν ανακατεύτει καλά τότε ρίχνουμε την κρέμα επάνω στην βάση της πίτας μας. (Αν περισέψει γέμιση ρίξτε τη σε μικρά μπολάκια)
- Παγώστε μέχρι να σταθεροποιηθεί.
- Μπορεί να σερβιριστεί και με σαντιγί εαν έχετε.
- Η συνταγή μπορεί να γίνει και με λεμόνια αντί για μανταρίνια οπότε τότε θα είναι λεμονόπιτα (lemon pie)
- Η συνταγή μπορεί να γίνει και με λεμόνια αντί για μανταρίνια οπότε τότε θα είναι λεμονόπιτα (lemon pie)
- Τα κλεμεντίνια δεν είναι τόσο ξινά όπως τα λεμόνια, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη από ό, τι για την πίτα λεμονιού.
Αν σας αρέσουν οι γλυκές πίτες όμως τότε μη διστάσετε να προσθέσετε έως και 1/2 κούπα περισσότερη ζάχαρη ή λίγη stevia ή άλλο γλυκαντικό. (Δείτε εδώ για τη συνταγή λεμονόπιτας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.