Μαλεμπί με άρωμα νεράντζι (γλυκό κωνσταντινούπολης)
|
- 1 λίτρο - φυτικό γάλα (σόγιας, αμυγδάλου κ.α.)
- 80 gr. - ρυζάλευρο
- 80 gr. - ζάχαρη
- 1 κ.γ. - φυτική μαργαρίνη ή λάδι καρύδας
- ¼ κ.γ. - αλάτι
- 1 κ.γ. - ξύσμα νεραντζιού ή πορτοκαλιού ή μανταρινιού ή λεμονιού
- Ανθόνερο
Βάζετε τα 800 ml. γάλα και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία, να ζεσταθεί.
Βήμα 2:
Διαλύετε το ρυζάλευρο, το ξύσμα και την ζάχαρη στο υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας πολύ καλά, ώστε να μην έχει σβόλους.
Βήμα 3:
Μόλις ζεσταθεί ελαφρά το γάλα, προσθέτετε το ρυζάλευρο και 2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο. Ανακατεύετε ασταμάτητα, κρατώντας την θερμοκρασία χαμηλή, μέχρι να δέσει η κρέμα!
Βήμα 4:
Κατεβάζετε από την φωτιά, προσθέτε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 5:
Μοιράζετε την κρέμα σε ατομικά μπώλ ή την ρίχνετε σε ένα πυρέξ, τα οποιά έχετε ραντίσει με ελαφρά με ανθόνερο.
Βήμα 6:
Αφήνετε την κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν την κρυώνετε στο ψυγείο για 2 ώρες!
Πρόταση Σερβιρίσματος: Η κρέμα δεν είναι ιδιαίτερα γλυκιά και θα πρέπει να την συνοδεύσετε είτε με ζάχαρη άχνη ή αν θέλετε με κάποιο σιρόπι, γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα!
- Επιλέξτε την αγαπημένη σας μαρμελάδα, αραιώστε την με λίγο νερό, βράζοντάς την για 1 λεπτό και μόλις κρυώσει ρίξτε την πάνω από το μαλεμπί, αφήστε στο ψυγείο 1 ώρα πριν σερβίρετε!
- Το βερίκοκο ταιριάζει άψογα με το μαλεμπί! Βράστε 200 gr. καθαρισμένα βερίκοκα με 100 gr. ζάχαρη, 80 ml. νερό και λίγο ξύσμα νεραντζιού, μέχρι να γίνει σαν αραιή μαρμελάδα και συνοδεύστε την κρέμα!
- Εναλλακτικά μπορείτε να την ραντίσετε με ανθόνερο και να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη!
- Μπορείτε να προσθέσετε κατά το σερβίρισμα φυστίκι Αιγίνης, ινδοκάρυδο ή κανέλα!
* Χρησιμοποιήστε αντί για ξύσμα νεραντζιού, πορτοκάλι.
* Αν δεν έχετε ανθόνερο, χρησιμοποιήστε ροδόνερο!
* Αν δεν έχετε ρυζάλευρο μπορείτε να χρησιμοιήσετε την ίδια ποσότητα κόρν φλάουρ, σε 1 λίτρο γάλα!
* Την κρέμα μπορείτε να την αρωματίσετε και με βανίλια ή μαστίχα!
http://www.gluko.gr/muhallebi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.