Υλικά για 4 μερίδες:
- 250 γραμμάρια γίγαντες ή ελέφαντες Πρεσπών
- 2 κούπες τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα ή άλλο υλικό παναρίσματος
- λάδι για τηγάνισμα
- 1 λεμόνι
Υλικά για το κουρκούτι:
- 4 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο (κατα προτίμηση χρυσό) και 12 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. νισεστέ ή αλεύρι (προαιρετικά, εαν δεν "πιάνει" η κρούστα επάνω στο φασόλι)
- 1 χούφτα φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- Μουσκεύετε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ.
- Την επόμενη ημέρα τους βράζετε σε νερό χωρίς αλάτι για 1 ώρα.
- Οταν μαλακώσουν, τους κατεβάζετε από τη φωτιά και τους στραγγίζετε.
- Αφήνετε να κρυώσουν πριν τους πανάρετε.
- Χτυπάτε τον τριμμένο λιναρόσπορο μαζί με το νερό και το αφήνετε για 5 λεπτά.
- Προσθέτετε μέσα στο λιναρόσπορο και το θυμάρι, το κύμινο, την πάπρικα και λίγο αλάτι.
- Βάζετε τη γαλέτα σε ένα βαθύ πιάτο.
- Περνάτε κάθε ένα φασόλι πρώτα από το κουρκούτι και μετά από τη γαλέτα.
- Τηγανίζετε σε καυτό λάδι και όταν τηγανιστούν, αφήνετε τους γίγαντες να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρετε με το λεμόνι.
- Τον λιναρόσπορο μπορείτε να τον αλέσετε σε ένα τρίφτη του καφέ ή μικρό μούλτι, μόλις τον αναμίξετε με νερό και τον αφήσετε για 5 λεπτά γίνεται γλοιώδης.
- Εάν δεν δέσει το κουρκούτι και δε κάνει κρούστα, προσθέστε λίγο αλεύρι να γίνει πιο παχύρεύστο.
- Μέσα στη φρυγανιά μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε και 1 κ.γ. διατροφική μαγιά εαν σας αρέσει.
- Εαν σας αρέσουν τα πικάντικα μπορείτε αντί για γλυκιά πάπρικα να βάλετε καυτερή ή να βάλετε μισή - μισή.
- Μπορείτε να βάλετε αλάτι προς το τέλος του βρασίματος, αφού έχουν βράσει τα όσπρια μας και όχι πριν, γιατί το αλάτι εαν μπει στην αρχή μπορεί να μην βράσουν καλά.
+ Η2Ο ========>
www.arosis.gr
- Εάν δεν δέσει το κουρκούτι και δε κάνει κρούστα, προσθέστε λίγο αλεύρι να γίνει πιο παχύρεύστο.
- Μέσα στη φρυγανιά μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε και 1 κ.γ. διατροφική μαγιά εαν σας αρέσει.
- Εαν σας αρέσουν τα πικάντικα μπορείτε αντί για γλυκιά πάπρικα να βάλετε καυτερή ή να βάλετε μισή - μισή.
- Μπορείτε να βάλετε αλάτι προς το τέλος του βρασίματος, αφού έχουν βράσει τα όσπρια μας και όχι πριν, γιατί το αλάτι εαν μπει στην αρχή μπορεί να μην βράσουν καλά.
+ Η2Ο ========>
www.arosis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.