Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ποιο ρύζι ταιριάζει για κάθε συνταγή

Ρύζι: Ποιο να προτιμήσετε;Άλλο για τα γεμιστά, άλλο για τις σούπες και άλλο για το ριζότο. Ποιον τύπο πρέπει να επιλέξετε κάθε φορά;


Κάθε συνταγή θέλει το... ρύζι της. Σπυρωτό για το πιλάφι, πιο μαλακό για τα γεμιστά και τις σούπες, αρωματικό για τις έθνικ συνταγές. Ο παρακάτω οδηγός θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το τι πρέπει να επιλέξετε, αλλά και με ποιον τρόπο να το μαγειρέψετε, ώστε να αποκτήσει την ιδανική υφή, χωρίς να χάσει τη γεύση του.







Είδη ρυζιού
Γλασέ: Μαλακό, κατάλληλο για σούπες, ρυζόγαλο και γενικότερα συνταγές όπου το ρύζι πρέπει να είναι πηχτό.
Bonnet: Έχει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν γίνεται πηχτό, αντίθετα οι κόκκοι του παραμένουν σπυρωτοί. Για να το μαγειρέψετε, η αναλογία είναι: 1 ποτήρι ρύζι, 2 ½ ποτήρια νερό. Αφήστε το να βράσει για 15-20΄.
Καρολίνα: Είναι το πλέον κλασικό είδος, γίνεται πιλάφι και είναι κατάλληλο για γεμιστά, γιουβαρλάκια, ντολμαδάκια... Μαγειρέψτε το βράζοντας σε 2 ½-3 ποτήρια νερό 1 ποτήρι ρύζι.
Αρωματικό: Πρόκειται για το μπασμάτι και το τζασμίν, είδη με ξεχωριστό άρωμα. Γίνονται πολύ πιο νόστιμα όταν τηγανίζονται ή όταν μαγειρεύονται με λαχανικά ή κρέας στο φούρνο.
Καστανό: Πρόκειται για το πλέον ακατέργαστο είδος, αλλά ταυτόχρονα το πιο θρεπτικό. Γίνεται πολύ νόστιμο όταν τηγανίζεται ή βράζεται. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε αρκετό αλάτι και μπαχαρικά στο μαγείρεμα, για να τονίσετε τη γεύση του, που είναι πιο... ουδέτερη λόγω του ότι δεν έχει υποστεί τόση επεξεργασία όσο άλλα είδη.
Μαύρο: Οι κόκκοι του μαύρου ρυζιού είναι οι πιο σκληροί, και γι' αυτόν το λόγο είναι καλύτερα να το προσθέτετε στα πιάτα σε μικρές ποσότητες. Δοκιμάστε το, δηλαδή, σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό σε κοκκινιστό κεμπάπ σόγιας.
Arborio: Οι καλύτερες ποικιλίες ρυζιού για ριζότο είναι το arborio, το carnaroli και το vialone nano. Είναι όλα ιταλικές ποικιλίες ρυζιού, υψηλές σε περιεκτικότητα αμύλου, ενώ κατά το μαγείρεμα δεν κολλάνε και είναι ανθεκτικές και στο συνεχές ανακάτεμα. Έχουν όμως και τις διαφορές τους. Oι κόκκοι του arborio είναι πιο κοντοί και πιο παχουλοί και ενδείκνυνται για ένα παχύρρευστο αποτέλεσμα. Το carnaroli δημιουργεί ένα πιο χυλωμένο και πιο ρευστό ριζότο, ενώ το vialone nano έχει πιο μεστή γεύση. Συνήθως, θα τα βρείτε στο εμπόριο, ιδίως το Arborio υπάρχει στα ράφια των περισσότερων super market.
Μαγειρέψτε σωστά το ρύζι:
-Κάθε είδος έχει δικό του χρόνο μαγειρέματος και απαιτεί διαφορετικές αναλογίες όσον αφορά την ποσότητα του ρυζιού και το νερό. Είναι σημαντικό να μην το... παρακάνετε με το νερό που χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε οποιοδήποτε είδος ρυζιού. Αν πάλι δείτε ότι χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο κατά τη διάρκεια του βρασίματος, μπορείτε να το κάνετε εκείνη τη στιγμή.
-Για να γίνει πιο γευστικό το ρύζι, μπορείτε να βάλετε δύο φλιτζάνια τσαγιού λευκό κρασί στο νερό που βράζει και να προσθέσετε αρκετά μπαχαρικά, όταν κοχλάζει το νερό στην κατσαρόλα -εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο με όλα τα είδη είναι το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.
-Προτιμήστε χοντρό θαλασσινό αλάτι στο βράσιμο. Αυτό απομακρύνει ευκολότερα το άμυλο και δίνει μια πιο ισορροπημένη γεύση.
-Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, μην το σερβίρετε αμέσως. Αφήστε το να «ξεκουραστεί» στην κατσαρόλα, καλύπτοντάς το με μια βαμβακερή πετσέτα, η οποία θα τραβήξει τους υδρατμούς και δεν θα το αφήσει να λασπώσει.
-Οποιουδήποτε είδους ζωμός (κρέατος, λαχανικών...) μπορεί να του δώσει ξεχωριστή νοστιμιά. Αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ζωμό, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε το δικό σας: Σε μια κατσαρόλα βράζετε νερό και προσθέτετε αλάτι και μυρωδικά, όπως μαϊντανό, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό, κρεμμυδάκια, πράσο, καρότο... ή οτιδήποτε άλλο θελήσετε. Χρησιμοποιήστε 2-3 κουταλιές της σούπας, για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά στο ρύζι σας.
http://www.elle.gr/article.asp?catid=24248&subid=2&pubid=128941820
http://www.clickatlife.gr/geusi/story/13304

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.