Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Σοκολατένια τάρτα φυστικοβούτυρου (Raw)

Υλικά:
  • 2 1/3 κούπες ωμά ανακάρδια (cashews)
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή σπόρους απο καρπό βανίλιας)
  • 1/3 κούπας σιρόπι αγαύης
  • 1/4 κούπα λάδι καρύδας (λιωμένο)
  • 4 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. ροζ αλάτι 
  • 3 κ.σ. ζεστό νερό (αν χρειαστεί για να μαλακώσει το μείγμα προσθέστε περισσότερο ζεστό νερό ή σιρόπι αγαύης)
  • 1 κ.σ. επιπλέον λάδι καρύδας λιωμένο για την επικάλυψη σοκολάτας
Γέμιση :
  • 1/ 3 κούπας αμυγδαλοβούτυρο ή φυστικοβούτυρο
  • 3 κ.σ. σιρόπι αγαύης
Βάση
  • 2 κούπες ωμά καρύδια
  • 4 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι 
  • 1 πρέζα αλάτι
Αντικαταστάσεις

  • Θα μπορούσατε να αντικαθιστήσετε το σιρόπι αγαύης με σιρόπι σφενδάμου.
  • Το ροζ αλάτι με κανονικό αλάτι . 
  • Και το αμυγδαλοβούτυρο με οποιοδήποτε άλλο βούτυρο καρπών.


Οδηγίες :


1. Μούλιασμα :

Μουλιάστε τα κάσιους κατα τη διάρκεια της νύχτας σε αλατισμένο νερό, ή τουλάχιστον 8 ώρες . Θα πρέπει να είναι μαλακά και ελαφρώς φουσκωμένα, τα μισά θα πρέπει να λιώνουν εύκολα.

2. Κρούστα

Σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων , πολτοποιήστε τα καρύδια , το αλάτι και τους χουρμάδες μέχρι να γίνουν θρύψαλα. 
Ρίξτε το μίγμα κρούστας σε μια λαδωμένη -με λάδι καρύδας ή άλλο λάδι- φόρμα. 
Πατήστε το μίγμα με τα χέρια σας μέχρι να γίνει μια παχιά και συμπαγής κρούστα.
Τοποθετήστε τη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

3. Γέμιση

Προσθέστε τα κάσιους , το νερό (ξεκινήστε με 3 κ.σ.), το λάδι καρύδας , το σιρόπι αγαύης , το κακάο , το αλάτι και τη βανίλια σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων . 
Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο . Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και δεδομένου ότι το μίγμα θα είναι αρκετά παχύ θα πρέπει να σταματάτε περιοδικά και να ξύνετε τις πλευρές του δοχείου απο το μούλτι ή το μπλέντερ για να πολτοποιηθεί καλά το μείγμα.

Σημείωση : 
Εαν δεν πολτοποιείται με τίποτα καλά, τότε ίσως δεν μουλιάσατε αρκετά τα ανακάρδια, μπορείτε να προσθέστε λίγο νερό αλλά τότε δε θα σας πήξει καλά, οπότε θα πρέπει να προσθέσετε και μερικές επιπλέον κ.σ. λάδι καρύδας για να βοηθήσει στη στερεοποίηση της γέμισης.

4. Ρίξτε τη μισή γέμιση σοκολάτας επάνω απο τη ελαφρώς παγωμένη κρούστα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα , λειάνετε την επιφάνεια της γέμισης σοκολάτας σε ένα ομοιόμορφο στρώμα και τοποθετήστε τη στην κατάψυξη .


5. Ζεστάνετε το φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο μαζί με το σιρόπι αγαύης , μπορείτε να το κάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μικρό κατσαρολάκι.

Δε χρειάζεται να λιώσει υπερβολικά, τόσο ώστε να μπορείτε να την στρώσετε σε ένα ομοιόμορφο στρώμα, επάνω απο τη γέμιση σοκολάτας. 
Ρίξτε τη κρέμα φυστικοβούτυρου επάνω απο τη γέμιση σοκολάτας και ξαναβάλτε την πίτα πίσω στο ψυγείο (συντήρηση) ή στην κατάψυξη.

6. Το τελευταίο βήμα είναι να ξανα πολτοποιήσετε στο μπλέντερ ελαφρώς το υπόλοιπο μισό μίγμα σοκολάτας μαζί με 1 κ.σ. λάδι καρύδας. 

Αυτό ουσιαστικά θα κένει το επάνω στρώμα πιο ανθεκτικό και συμπαγής κατά την ψύξη. 
Βγάλτε τη πίτα απο το ψυγείο και ρίξτε απο επάνω το στρώμα σοκολάτας, θα είναι πολύ συμπαγής οπότε απλώστε το με μια σπάτουλα κάνοντας διακοσμητικές γραμμώδεις ελίξεις.

7. Τοποθετήστε την πίτα στο ψυγείο για να κρυώσει, για τουλάχιστον 4 ώρες ή κατα τη διάρκεια της νύχτας ακόμα καλλύτερα, για να κόβεται εύκολα ένα κομμάτι.


8. Σερβίρετε παγωμένο, προσθέτοντας απο επάνω μισή κούπα φυστικοβούτυρο ως γαρνιτούρα.


.http://kblog.lunchboxbunch.com/2013/10/peanut-butter-cup-pie-or-almond-butter.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.