Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

Ριζότο µε σπανάκι και µαραθόριζα

 ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
  • 1.200 ml ζωµός λαχανικών (σπιτικός ή ψυγείου) ή νερό
  • 120 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 100 γρ. πράσο, ψιλοκοµµένο
  • 100 γρ. φρέσκο κρεµµυδάκι, ψιλοκοµµένο
  • αλάτι
  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο (αρµπόριο ή καρναρόλι)
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 500 γρ. σπανάκι, καθαρισµένο
  • 200 γρ. µαραθόριζα, κοµµένη σε πολύ λεπτές φέτες
  • 15 γρ. µάραθος, ψιλοκοµµένος
  • 15 γρ. άνηθος, ψιλοκοµµένος
  • χυµός από 1 λεµόνι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουµε τον ζωµό και τον διατηρούµε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής.
  2. Ζεσταίνουµε µια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουµε το µισό ελαιόλαδο και ιδρώνουµε το κρεµµύδι, το πράσο και το φρέσκο κρεµµυδάκι. 
  3. Αλατίζουµε και µαγειρεύουµε, µέχρι να µαλακώσουν καλά. 
  4. Ρίχνουµε το ρύζι και τσιγαρίζουµε για περίπου 2-3 λεπτά. 
  5. Προσθέτουµε το σκόρδο, σβήνουµε µε το κρασί και αφήνουµε έως ότου εξατµιστεί εντελώς το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουµε τον ζεστό ζωµό σε µικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς και αφήνοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά προτού προσθέσουµε την επόµενη δόση. Η ποσότητα του ζωµού θα πρέπει να είναι τόση κάθε φορά, ώστε να καλύπτει το ρύζι. Το βράσιµο που απαιτείται είναι το ελάχιστο δυνατό. 
  7. Ανακατεύουµε, αλατοπιπερώνουµε και συνεχίζουµε να ρίχνουµε δόσεις ζωµού, µέχρι να υπολείπεται περίπου το 1/4 του ζωµού. 
  8. Σε αυτό το σηµείο, που το ρύζι χρειάζεται περίπου 5 λεπτά µαγειρέµατος ακόµη, προσθέτουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σπανάκι και τη µαραθόριζα. 
  9. Συνεχίζουµε να µαγειρεύουµε µε τον ίδιο τρόπο (ρίχνοντας µικρές δόσεις ζωµού και ανακατεύοντας), ώσπου να µαγειρευτεί το ρύζι και να τελειώσει ο ζωµός. 
  10. Προσθέτουµε τον άνηθο, τον µάραθο, τον χυµό λεµονιού και αλατίζουµε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.