ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
- 1.200 ml ζωµός λαχανικών (σπιτικός ή ψυγείου) ή νερό
- 120 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 100 γρ. πράσο, ψιλοκοµµένο
- 100 γρ. φρέσκο κρεµµυδάκι, ψιλοκοµµένο
- αλάτι
- 400 γρ. ρύζι για ριζότο (αρµπόριο ή καρναρόλι)
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο
- 200 ml λευκό κρασί
- 500 γρ. σπανάκι, καθαρισµένο
- 200 γρ. µαραθόριζα, κοµµένη σε πολύ λεπτές φέτες
- 15 γρ. µάραθος, ψιλοκοµµένος
- 15 γρ. άνηθος, ψιλοκοµµένος
- χυµός από 1 λεµόνι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουµε τον ζωµό και τον διατηρούµε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής.
- Ζεσταίνουµε µια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουµε το µισό ελαιόλαδο και ιδρώνουµε το κρεµµύδι, το πράσο και το φρέσκο κρεµµυδάκι.
- Αλατίζουµε και µαγειρεύουµε, µέχρι να µαλακώσουν καλά.
- Ρίχνουµε το ρύζι και τσιγαρίζουµε για περίπου 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουµε το σκόρδο, σβήνουµε µε το κρασί και αφήνουµε έως ότου εξατµιστεί εντελώς το αλκοόλ.
- Προσθέτουµε τον ζεστό ζωµό σε µικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς και αφήνοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά προτού προσθέσουµε την επόµενη δόση. Η ποσότητα του ζωµού θα πρέπει να είναι τόση κάθε φορά, ώστε να καλύπτει το ρύζι. Το βράσιµο που απαιτείται είναι το ελάχιστο δυνατό.
- Ανακατεύουµε, αλατοπιπερώνουµε και συνεχίζουµε να ρίχνουµε δόσεις ζωµού, µέχρι να υπολείπεται περίπου το 1/4 του ζωµού.
- Σε αυτό το σηµείο, που το ρύζι χρειάζεται περίπου 5 λεπτά µαγειρέµατος ακόµη, προσθέτουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σπανάκι και τη µαραθόριζα.
- Συνεχίζουµε να µαγειρεύουµε µε τον ίδιο τρόπο (ρίχνοντας µικρές δόσεις ζωµού και ανακατεύοντας), ώσπου να µαγειρευτεί το ρύζι και να τελειώσει ο ζωµός.
- Προσθέτουµε τον άνηθο, τον µάραθο, τον χυµό λεµονιού και αλατίζουµε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.