Υλικά:
- 110 γρ. ξερά κεμπάπ σόγιας
- 750 γρ. αντίδια ή μαρούλια, ζωχούς κ.α.
- 5 μικρά πράσινα κρεμμυδάκια ή 3 μεγάλα ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο χονδροκομμένη
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο ή σογιέλαιο
- 1 κ.σ. ζωμό λαχανικών και μπαχαρικών σε σκόνη ή 1 κύβο ζωμού λαχανικών
- 2 κούπες βραστό νερό
- 2 νεράντζια ή 1 μεγάλο λεμόνι (χυμός)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 1 πρέζα (1 ml) πιπέρι
- 1 πρέζα (1 ml) σουμάκ
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 250 ml γάλα φυστικοβούτυρου ή κρέμα γάλακτος
- Ρίχνουμε το βρασμένο νερό στα κομμάτια της σόγιας για να τα σκεπάσει πλήρως.
- Μόλις φουσκώσουν τα στραγγίζουμε, κρατάμε 2 κούπες απο το νερό, και τα κρυώνουμε με παγωμένο νερό βρύσης, μετά τα στίβουμε με τα χέρια μας.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε λίγο το σκόρδο, το κρεμμύδι,τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια της σόγιας να τσιγαριστούν κι αυτά και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σιγά - σιγά τις 2 κούπες νερό που κρατήσαμε, μαζί με τη σάλτσα σόγιας, το αλάτι τον κύβο λαχανικών, και την αφήνουμε να βράσει.
- Αναμεταξύ ψιλοκόβουμε τα χόρτα μας τα ρίχνουμε στη σόγια, τα πατάμε λίγο και κλείνουμε το καπάκι.
- Τα αφήνουμε να βράσουνε χωρίς να ανακατεύουμε, μόλις δούμε ότι τα χόρτα έχουν βράσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Προς το τέλος, αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο γάλα και το ξανατοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά ίσα-ίσα να πάρει μιά σιγόβραση για να πήξει η σάλτσα.
- Βλέπουμε εαν έπηξε η σάλτσα και δοκιμάζουμε για να δούμε εαν θέλει αλάτι ή λεμόνι.
- Σερβίρουμε.
Συμβουλές:
.
.
- Εαν βάλετε κρέμα γάλακτος τότε βάλτε 1 κ.σ. κορν φλάουρ αντί για 2.
Εγώ έφτιαξα ένα συμπυκνωμένο γάλα φυστικοβούτυρου αναμιγνύοντας στο μπλέντερ σε 250 ml νερό -> 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο.
Εαν βάλετε γάλα αντί για κρέμα γάλακτος θέλει μια σιγόβραση περίπου 1 λεπτό μέχρι να πήξει, με κρέμα γάλακτος πήζει πιο γρήγορα. - Δεν είχα λεμόνια και έτσι έβαλα τον χυμό απο 2 νεράντζια, έκανε τη δουλειά του, μη σας πω ήταν και περισσότερο "γκουρμέ"!
- Μη το ανακατεύετε απο τη στιγμή που βάλετε τα αντίδια μέσα για να μην διαλυθεί το φαγητό, μόνο αφού βάλετε το γάλα ή τη κρέμα γάλακτος, πιάνετε τη κατσαρόλα και την ανακινείτε κυκλικά.
- Εαν δεν έχετε σουμάκ δε πειράζει, βάλτε 1/2 λεμόνι παραπάνω.
Λαόνικος Τσάγκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.