κοκκινιστό, καραμελωμένα πράσα
Συστατικά
  • 2 μεγάλα πράσα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/3 κούπας λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  • 1/3 κούπας ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι 
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
Οδηγίες
  1. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και κόψτε το πράσο κατά μήκος, χωρίς να αφαιρέσετε τη ρίζα.
  2. Ξεπλύνετε απαλά τα πράσα κάτω από ένα χαμηλό ρεύμα κρύου νερού και στεγνώστε τα εντελώς.
  3. Κόψτε τις άκρες, τα σκούρα πράσινα φύλλα στην κορυφή των πράσων. Στη συνέχεια, κόψτε μία φορά στη μέση απο κάθε ματσάκι και στο τέλος κόψτε τη ρίζα. 2 μεγάλα πράσα σε 8 κομμάτια θα χωρέσουν σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα.
  4. Προσθέστε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μαγειρέψτε με τη κομμένη πλευρά προς τα κάτω τα πράσα σε μέτρια φωτιά για μόνο περίπου 5 λεπτά φροντίζοντας ότι τα πράσα δεν καίγονται. Ταιριάξτε τα πράσα κοντά ώστε να είναι στριμωγμένα μεταξύ τους για να διατηρήσουν το σχήμα τους, ενώ ψήνονται. Πρέπει να πάρουν μια σκούρα ροδοκόκκινη απόχρωση.                                                                                                                                      πράσα να προσαρμόζονται σφιχτά μέσα τηγάνι
  5. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και προσεκτικά γυρίστε κάθε κομμάτι πράσο απο την άλλη μεριά, κρατώντας τις στρώσεις τους άθικτες.
  6. Βάλτε το τηγάνι πίσω στη φωτιά και πασπαλίστε τα κομμάτια με το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. 
  7. Σιγά-σιγά προσθέστε λευκό κρασί στο τηγάνι  ανάμεσα τους και όχι απο επάνω τους.
  8. Περιμένετε ένα λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ απο το κρασί.
  9. Σβήνουμε το μάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και το χυμό λεμονιού,  και πάλι ανάμεσα τους και όχι πάνω απο τα πράσσα.
  10. Καλύψτε τη κατσαρόλα και μαγειρέψτε τα σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να τσιμπιούνται απο το πιρούνι.                                                                                                            
  11. Προσεκτικά αφαιρέστε τα από το τηγάνι, φροντίζοντας να χαλαρώσετε τυχόν καραμελωμένα κομμάτια από τον πάτο του τηγανιού πριν τα βγάλετε, έτσι ώστε να τα αφαιρέσετε με τις στρώσεις τους ακέραιες.
  12. Σερβίρετε το πιάτο ζεστό μαζί με μια φέτα λεμόνι και ψωμί ή μαζί με ρύζι ή μακαρόνια.
* Τα φυσικά σάκχαρα του πράσου καραμελώνουν με το ψήσιμο και τα πράσα αποκτούν μια νόστιμη γλυκιά γεύση.