Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Ριζότο με τσουκνίδα και άγριο σκόρδο (Τσουκνιδοριζότο)

Τσουκνιδοριζότο με άγριο σκόρδο
Υλικά:

  • 180 γρ. Ρύζι Arborio για Ριζότο
  • 3 μεγάλες χούφτες απο κορυφές τσουκνίδας (με γάντια!)
  • 4 σκελίδες φρέσκου άγριου σκόρδου ή καλλιεργημένου ήμερου φρέσκου σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι φύλλα άγριου σκόρδου ή ήμερου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πρασινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 600 ml ζεστό ζωμό λαχανικών
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • Αλατοπίπερο
  • λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (για το πασπάλισμα)
Παρασκευή:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με βαριά βάση σε χαμηλή φωτιά.
  2. Τηγανίζουμε τα κρεμμυδάκια και τις σκελίδες απο τα άγρια ​​σκόρδα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Ανακατεύετε το ρύζι έτσι ώστε να λαδωθεί καλά. 
  4. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε. 
  5. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι το περισσότερο από το κρασί να έχει εξατμιστεί / απορροφηθεί. 
  6. Στη συνέχεια, ρίξτε με μια κουτάλα ζεστό ζωμό μέσα, και συνεχίστε να ανακατεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα προσθέτοντας περαιτέρω κουτάλες απο ζωμό λαχανικών αφού κάθε φορά έχει απορροφηθεί η προηγούμενη κουτάλα.
  7. Εν τω μεταξύ προετοιμάστε τις πρασινάδες. Χρησιμοποιώντας γάντια αφαιρέστε τυχόν χοντρά κοτσάνια από τις τσουκνίδες και πλύντε προσεκτικά τα φύλλα. 
  8. Ζεματίστε τις σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια στραγγίξτε τις, ζουλίξτε το παραπανίσιο νερό και ψιλοκόψτε τις.
  9. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα άγρια ​​κορυφές σκόρδος και το μαϊντανό.
  10. Όταν το ρύζι είναι αλ ντέντε ρίξτε μέσα τις κομμένες τσουκνίδες, τις κορυφές σκόρδου και το μεγαλύτερο μέρος απο το μαϊντανό (αφήστε μερικά φύλλα για τη διακόσμηση.)
  11. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια αφήστε το ριζότο να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά πριν το σερβίρετε. 
  12. Πασπαλίστε με άφθονο μαύρο πιπέρι και λίγο αλάτι και σερβίρετε το καυτό με πασπαλισμένο τον μαϊντανό απο επάνω και καλής ποιότητας ελαιόλαδο. 
Συμβουλές:
Εαν δεν έχετε φρέσκο άγριο σκόρδο χρησιμοποιήστε φρέσκο ήμερο σκόρδο, φυτέψτε μερικές σκελίδες στον κήπο ή τη γλάστρα σας και αυτοί θα φυτρώσουν πολύ εύκολα σχεδόν όλο τον χρόνο.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε και κρέμα φυτικού γάλακτος μέσα ή να το πασπαλίσετε με φυτική παρμεζάνα.
http://chezfoti.com/2013/05/19/foragers-freebie-nettle-wild-garlic-risotto/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.