Τσουκνιδοριζότο με άγριο σκόρδο |
Υλικά:
- 180 γρ. Ρύζι Arborio για Ριζότο
- 3 μεγάλες χούφτες απο κορυφές τσουκνίδας (με γάντια!)
- 4 σκελίδες φρέσκου άγριου σκόρδου ή καλλιεργημένου ήμερου φρέσκου σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι φύλλα άγριου σκόρδου ή ήμερου
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 πρασινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κούπα λευκό κρασί
- 600 ml ζεστό ζωμό λαχανικών
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- Αλατοπίπερο
- λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (για το πασπάλισμα)
Παρασκευή:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με βαριά βάση σε χαμηλή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα κρεμμυδάκια και τις σκελίδες απο τα άγρια σκόρδα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ανακατεύετε το ρύζι έτσι ώστε να λαδωθεί καλά.
- Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι το περισσότερο από το κρασί να έχει εξατμιστεί / απορροφηθεί.
- Στη συνέχεια, ρίξτε με μια κουτάλα ζεστό ζωμό μέσα, και συνεχίστε να ανακατεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα προσθέτοντας περαιτέρω κουτάλες απο ζωμό λαχανικών αφού κάθε φορά έχει απορροφηθεί η προηγούμενη κουτάλα.
- Εν τω μεταξύ προετοιμάστε τις πρασινάδες. Χρησιμοποιώντας γάντια αφαιρέστε τυχόν χοντρά κοτσάνια από τις τσουκνίδες και πλύντε προσεκτικά τα φύλλα.
- Ζεματίστε τις σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια στραγγίξτε τις, ζουλίξτε το παραπανίσιο νερό και ψιλοκόψτε τις.
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα άγρια κορυφές σκόρδος και το μαϊντανό.
- Όταν το ρύζι είναι αλ ντέντε ρίξτε μέσα τις κομμένες τσουκνίδες, τις κορυφές σκόρδου και το μεγαλύτερο μέρος απο το μαϊντανό (αφήστε μερικά φύλλα για τη διακόσμηση.)
- Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια αφήστε το ριζότο να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά πριν το σερβίρετε.
- Πασπαλίστε με άφθονο μαύρο πιπέρι και λίγο αλάτι και σερβίρετε το καυτό με πασπαλισμένο τον μαϊντανό απο επάνω και καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Συμβουλές:
Εαν δεν έχετε φρέσκο άγριο σκόρδο χρησιμοποιήστε φρέσκο ήμερο σκόρδο, φυτέψτε μερικές σκελίδες στον κήπο ή τη γλάστρα σας και αυτοί θα φυτρώσουν πολύ εύκολα σχεδόν όλο τον χρόνο.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε και κρέμα φυτικού γάλακτος μέσα ή να το πασπαλίσετε με φυτική παρμεζάνα.
http://chezfoti.com/2013/05/19/foragers-freebie-nettle-wild-garlic-risotto/Εαν δεν έχετε φρέσκο άγριο σκόρδο χρησιμοποιήστε φρέσκο ήμερο σκόρδο, φυτέψτε μερικές σκελίδες στον κήπο ή τη γλάστρα σας και αυτοί θα φυτρώσουν πολύ εύκολα σχεδόν όλο τον χρόνο.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε και κρέμα φυτικού γάλακτος μέσα ή να το πασπαλίσετε με φυτική παρμεζάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.