Υλικά για 12 μπέιγκελς:
Παρασκευή:
- 4 1/4 κούπες ή περίπου 530 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1 1/2 κούπα ζεστό νερό (όχι καυτό!)
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. αλάτι
- Διάφοροι σπόροι όπως λευκό ή μαύρο σουσάμι, παπαρουνόσπορο, γλυκάνισο, λιναρόσπορο κ.α. (προαιρετικά)
- 1/4 κούπας πολέντα, για να πασπαλίσετε το πάτο του ταψιού πριν τοποθετήσετε τα ψωμάκια (προαιρετικά)
Για το βράσιμο:
- 3 λίτρα νερό
- 1 κ.σ. ζάχαρη ή μελάσα ή αλάτι
- Ανακάτεψε σε ένα μεγάλο μπολ 1 1/2 κούπα αλεύρι, τη μαγιά, τις 3 κ.σ. ζάχαρη και τη 1 1/2 κούπα νερό.
- Kάλυψε το και άφησε το να φουσκώσει για μισή ώρα μέχρι να γίνει σχεδόν διπλάσιο.
- Συμπλήρωσε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το αλάτι και ζύμωσε το μέχρι να πάρεις μιά λεία και ελαστική ζύμη.
- Σκέπασε τη βάλε τη σε ζεστό μέρος και άφησε τη να φουσκώσει για περίπου 30-60 λεπτά.
- Μοίρασε τη σε 12 κομμάτια και πλάσε τα σε μπαλάκια κάνοντας μια τρύπα στη μέση με το δάκτυλο να γίνουν σαν μικρά donut.
- Αλεύρωσε τα και άφησε τα 15 λεπτά στην άκρη να φουσκώσουν.
- Στο μεταξύ βάλε 3 λίτρα νερό να βράσουν μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη.
- Αφού πάρει βράση χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το νερό να σιγοβράζει
- Αφού φουσκώσουν τα bagels ρίχνε τα 4 μαζί μέσα στο νερό και άσε να βράσουν για περίπου 2 λεπτά σε κάθε πλεύρα (πρέπει να επιπλεουν)
- Στράγγιξε τα με μια τρυπητή κουτάλα ή σπάτουλα και πασπάλισε τα με σπόρους (εάν βάλεις) και βάλε τα σε λαδόκολλα και σε ένα ταψάκι πασπαλισμένο με πολέντα (εάν βάλεις).
- Ψήσε στο φούρνο στους 190 oC για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να κοκκινίσουν και άφησε τα να κρυώσουν πριν τα φας.
Συμβουλές:
- Προσέξτε μην είναι το νερό κακαυτό γιατί θα σκοτωθεί η μαγιά και δε θα φουσκώσουν, χλιαρό προς ζεστό αρκεί, δοκιμάστε με το χέρι σας, εαν δεν αντέχει είναι πολύ καυτό!
- Για να κολλήσουν τα σποράκια καλλύτερα επάνω στα ψωμάκια μπορείτε να τα περάσετε με τριμμένο ενυδατωμένο λιναρόσπορο.
- Εάν τα βάλεις στο νερό και βυθιστούν τότε θέλουν και άλλο φούσκωμα.
- Συνήθως δεν τρώγονται σκέτα αλλα γεμιστά με φυτικό τυρί σε κρέμα ή σοκολάτα.
- Προτείνεται η αλμυρή εκδοχή με τυρί μαρούλι και ντοματα.
- Εάν δε θέλετε να χαλάσετε το σχήμα τους μη τα παραστριμώξετε, αντί να βράσετε το νερό σε κατσαρόλα μπορείτε να το βράσετε και σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι.
- Εάν βάλετε πολέντα στο ταψί δε χρειάζεται λαδόκολλα.
http://www.tlife.gr/RecipeView/FN/0-135-882.html
http://kozanimedia.gr/?p=72465
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.