Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ταχινόπιτα (Κέϊκ ταχινιού)

Συστατικά
  • 1 κούπα ταχίνι (ανακατέψτε καλά πρώτα)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό έλαιο
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 2/3 κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 1 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/4 κ.γ. σπόροι γλυκάνισου τριμμένοι
  • 2 καρπούς κάρδαμου (αλεσμένοι σπόροι)
  • 2 1/3 κούπας αλεύρι 
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
  • 1/3 κούπας σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
Οδηγίες
  1. Ανακατέψτε το ταχίνι στο βάζο μέχρι το λάδι στην επιφάνεια να ενσωματωθεί πλήρως. Μετρήστε το ταχίνι και προσθέστε σε ένα μέτριο μπολ τη ζάχαρη.
  2. Λιώστε το ταχίνι μαζί με τη ζάχαρη μαζί για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να έχετε μια λεία πάστα που κολλά μαζί.                                                                                                                  κρέμα ταχίνι και ζάχαρη
  3. Προσθέστε το λάδι και ανακατέψτε καλά. Λίγα χτυπήματα αρκούν. 
  4. Προσθέστε το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν και αφήστε το στην άκρη.
  5. Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ / σόδα σε ένα ξεχωριστό μπολ.
  6. Προσθέστε τα ξηρά συστατικά μέσα στα υγρά και ανακατέψτε καλά. Η ζύμη θα είναι πολύ παχύρευστη. Είναι πολύ νόστιμο, δύσκολο να κρατηθείς και να μη γλύψεις το κουτάλι!
  7. Καλύψτε τον πάτο ενός ταψιού περίπου 23 εκ. με λαδόκολλα, απλώστε τη ζύμη και ισιώστε την επιφάνεια.                                                                                                                     tahninopita κτύπημα στο τηγάνι
  8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Ελέγξτε σε 40 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν το τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα και βγει καθαρή.
tahinopita σε στάση κέικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.