Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Μουσακάς με μπεσαμέλ πατάτας

Υλικά   
Για τον μουσακά 
  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 350 γραμμάρια μανιτάρια φρέκα χοντροκομμένα
  • 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1/2 κούπα πελτέ ντομάτας
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 1 1/2 κούπα γαλέττα
  • αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ με πατάτα 
  • 4 πατάτες βρασμένες πολτοποιημένες
  • 8 ποτήρια φυτικό γάλα
  • 5 κ.σ. αλεύρι
Για τον μουσακά
  1. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες, βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι, για να φύγει η πικρίλα τους.
  2. Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
  3. Τις τηγανίζουμε σε λάδι ελαφρά και τις τοποθετούμε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους.
  4. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε να στραγγίσουν.
  5. Καβουρδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν το νερό τους και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας.
  6. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  7. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα.
Για την μπεσαμέλ με πατάτα
  1. Χτυπάμε το φυτικό γάλα με το αλεύρι και τις πολτοποιημένες πατάτες. Όταν ενωθούν, τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά να πήξουν, όχι να βράσουν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι.
  2. Κατόπιν απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 60 λεπτά της ώρας, ώσπου το φαγητό να ροδίσει.
* Σε περίπτωση που η μπεσαμέλ έχει μια ελαφριά υπόγευση αλευριού, τότε καβουρντίστε το αλεύρι πρώτα και μετά αραιώστε το προσθέτοντας και ανακατεύοντας σταδιακά το γάλα και στο τέλος τις πολτοποιημένες πατάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.