Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Γάλα ρεβυθιού (Chickpea milk)


Υλικά για 2 λίτρα:
  • 250 γραμμάρια ωμά ρεβύθια
  • 2 λίτρα φιλτραρισμένο νερό (μπορεί και παραπάνω)
  • Γλυκαντικό, όπως σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)
  • Αρωματικό, όπως βανίλια ή κακάο ή κανέλα (προαιρετικά)
Προετοιμασία:
Για να ετοιμάσουμε το γάλα ρεβυθιού μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε νερό απο το προηγούμενο βράδι. Το νερό θα έχει βγάλει φουσκαλίτσες και τα μουλιασμένα μας ρεβύθια πρέπει να γίνουν έτσι:
Όταν τα ρεβύθια φουσκώσουν θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακά έτσι ώστε να μπορείτε να τα δαγκώσετε.

Βάζουμε 2 γεμάτα λίτρα καθαρό νερό να βράσει (σε βραστήρα ή κατσαρόλα).
Στραγγίξτε τα ρεβύθια.
Χωρίζουμε τα ρεβύθια μας σε 3 μέρη και χτυπάμε στο μπλέντερ μας κάθε μέρος με περίπου 500 ml νερό που βράζει:


Παρασκευή:
1. Ρίχνουμε τον πολτό μας σε μεγάλη χύτρα και τον βάζουμε να βράσει.

2. Ξεπλένουμε το μπλέντερ με τα υπόλοιπα 500 ml βραστό νερό και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στη χύτρα να βράσει.
Από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει χρονομετρούμε περίπου 20 λεπτά.
* Προσοχή, ξαφρίζετε περιοδικά, διότι όταν βράζει ο πολτός βγάζει πολύ αφρό:


3. Ετοιμάζουμε ένα σουρωτήρι με τουλουπάνι. Από κάτω του βάζουμε κάποια γαβάθα για να μαζεύουμε το γάλα μας:


4. Με το πέρας των 20 λεπτών ρίχνουμε το γάλα στο τουλουπάνι, το δένουμε με ένα σχοινάκι και το αφήνουμε να κρυώσει έτσι ώστε να μπορούμε να το ζουλήξουμε με τα χέρια μας.
Μαζεύουμε τις άκρες του και πιέζουμε για να βγάλουμε όσο περισσότερο γάλα μπορούμε:



5. Αφήνουμε το γάλα μας να κρυώσει, εαν είναι πολύ παχύρευστο και το θέλουμε πιο αραιωμένο τότε προσθέτουμε νερό αλλά όχι υπερβολικό και νερώσει, και αν θέλουμε του προσθέτουμε γλυκαντικό της αρεσκείας μας όπως σιρόπι αγαύης, λίγο αλάτι και γεύσεις (κακάο, βανίλια, κανέλα κ.α.).
Εμφιαλώνουμε και τοποθετούμε το γάλα στο ψυγείο.



Συμβουλές:
Αυτό που θα μείνει λέγεται οκάρα ρεβυθιού, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ψωμί ή μπιφτέκια ή ότι άλλο θέλετε.












http://www.pennilessparenting.com/2010/07/chickpea-milk-homemade.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.