Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

Τσουκνιδοκεφτέδες με μπεσαμέλ


Υλικά
  • 1 κιλό τρυφερές τσουκνίδες
  • 2 φέτες ξερό ψωμί τριμμένο (όχι βρεγμένο)
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • Αλατοπίπερο
  • 2 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο + 6 κ.σ. νερό (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. λάδι (προαιρετικά)
Για την κάσα
  • 4 κ.σ. λάδι ή φυτική μαργαρίνη
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 5 κ.σ. ξίδι
  • 1 It περίπου καυτό νερό
  • Αλατοπίπερο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Παρασκευή
  1. Ζεματίζουμε τις τσουκνίδες, τις σουρώνουμε και τις κόβουμε σε ψιλά κομμάτια. 
  2. Τις ανακατεύουμε με το μαϊντανό, το δυόσμο, το ψωμί, το λιναρόσπορο με το νερό (αν βάλουμε) και το λάδι. 
  3. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και πλάθουμε κεφτεδάκια. 
  4. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
  5. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κάσα: Βάζουμε σε τηγάνι (σιγανή φωτιά) το λάδι και το αλεύρι και το ψήνουμε μέχρι να γίνει καστανό. 
  6. Προσθέτουμε σκόρδο και ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το καυτό νερό. 
  7. Δουλεύουμε το μίγμα ζωηρά για να μην κάνει βόλους, και το βράζουμε λίγο να δέσει και να γίνει σαν σάλτσα ή σιρόπι, δηλαδή όχι πολύ πηχτό. 
  8. Ελέγχουμε το αλάτι, εαν θέλει προσθέτουμε λίγο.
  9. Όταν μισοψηθούν οι κεφτέδες (περίπου 30 λεπτά), τους περιχύνουμε με την κάσα και τους ξαναβάζουμε στο φούρνο, για να τελειώσει το ψήσιμο. Δεν πρέπει να το παραψήσουμε, για να μη στεγνώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.