Την μελιτζανοσαλάτα μας την αγαπάμε στην Ελλάδα και την φτιάχνουμε με διαφορετικούς τρόπους και ειδικά το καλοκαίρι που είναι η εποχή της μελιτζάνας.
Πάμε όμως να δούμε όμως μία εκδοχή που φτιάχνεται σε χώρες της μέσης ανατολής και σε άλλες αραβικές χώρες (Συρία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ισραήλ) και λέγεται Μπαμπα γκανούς ή Μπαμπά γκανούι. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα με υλικά
που χρησιμοποιούμε και στην Ελληνική κουζίνα…
Πάμε όμως να δούμε όμως μία εκδοχή που φτιάχνεται σε χώρες της μέσης ανατολής και σε άλλες αραβικές χώρες (Συρία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ισραήλ) και λέγεται Μπαμπα γκανούς ή Μπαμπά γκανούι. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα με υλικά
που χρησιμοποιούμε και στην Ελληνική κουζίνα…
Τα υλικά μας
- 1 μελιτζάνα μεγάλη με το κοτσάνι της
- 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι ή ξύδι
- 4 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 3 σκελίδες σκόρδο με το τσόφλι τους
- Μία πρέζα κύμινο τριμμένο
- Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι (και παραπάνω)
- Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
- Φρέσκος μαϊντανός ή κόλιανδρος ή ότι άλλο μυρωδικό σας αρέσει για το σερβίρισμα
- Πάπρικα για το σερβίρισμα
- 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης (προαιρετικά)
- Τρυπάμε την μελιτζάνα με ένα πιρούνι και την βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα σε φούρνο που καίει στους 200 βαθμούς μαζί τις σκελίδες του σκόρδου.
- Ψήνουμε την μελιτζάνα για 45 λεπτά αλλά βγάζουμε το σκόρδο στην μισή ώρα, το καθαρίζουμε το κρατάμε στην άκρη.
- Όταν η μελιτζάνα είναι έτοιμη την αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε 10 λεπτά, όταν κρυώσει την ξεφλουδίζουμε πολύ εύκολα κρατώντας την από το κοτσάνι της.
- Βάζουμε την μελιτζάνα με το σκόρδο με το ταχίνι σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και την χτυπάμε πολύ καλά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λεμόνι και το κύμινο, ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και πάπρικα και το τρώμε με πίτες ή ψωμί ή με φρέσκα λαχανικά (π.χ καρότα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.