Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Ριζότο με Ρεβίθια

Αν σας περίσσεψαν ρεβύθια σούπα, το επόμενο πιάτο που μπορείτε να δημιουργήσετε με αυτά, είναι ρεβύθια με ρύζι.

Τ α Υ λ ι κ ά
  • 3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
  • 2 κούπες ρύζι Arborio
  • 1 κούπα βρασμένα ρεβίθια ή αρακά ή καλαμπόκι
  • ½ κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 6 κούπες ζωμός λαχανικών ή νερό με ½ κουταλάκι αλάτι 
  • 1 καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους (προαιρετικά)
  • 4 φύλλα κάρυ ή σκόνη κάρυ ή κουρκουμά (προαιρετικά)
  • 2 κουταλάκια μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
  • ½ κούπα φυτική παρμεζάνα ή φυτικό τυρί που λιώνει (προαιρετικά)
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ξύσμα λεμονιού ή δενδρολίβανο (προαιρετικά)
Ο δ η γ ί ε ς
  1. Σε ένα βαρύ και βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. 
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα φύλλα κάρυ και τα τσιγαρίζουμε, μέχρι να αρχίσει το κρεμμύδι να ροδίζει και να μοσχομυρίζει, ανακατεύοντας συχνά. 
  3. Αφαιρούμε την πιπεριά και το κάρυ και προσθέτουμε το ρύζι. 
  4. Ανακατεύουμε για να καλυφθεί καλά από το λάδι. Το τσιγαρίζουμε μέχρι να αρχίσουν οι άκρες του ναγίνονται διαφανείς. (περίπου 2 λεπτά).
  5. Τότε ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να εξατμιστεί. 
  6. Εν συνεχεία προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό ή νερό και ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι. **
  7. Βράζουμε το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό.Συνεχίζουμε να προσθέτουμε τμηματικά το ζεστό ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράζει σε μέτρια φωτιά.
  8. Αυτό είναι σημαντικό, διότι το ρύζι πρέπει να σιγοβράσει, να γίνει κρεμώδες αλλά να παραμείνει αλ ντέντε. Η όλη παρασκευή του φαγητού θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το κρασί.
  9. Μαζί με την τελευταία ποσότητα ζωμού προσθέτουμε και τα βρασμένα ρεβίθια και ανακατεύουμε.
  10. Όταν τελειώσει όλος ο ζωμός αλλά το ρύζι δεν τον έχει απορροφήσει όλον, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 
  11. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη μισή ποσότητα παρμεζάνας και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν.
  12. Σερβίρουμε το ριζότο αμέσως, αν είναι δυνατόν, σε ζεστά πιάτα, μαζί με την υπόλοιπη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και γαρνιρισμένο με το ξύσμα λεμονιού και το ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο, δίνουν απίστευτη φρεσκάδα και ένταση στη γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.