Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Σκορδόψωμο εύκολο και γρήγορο

Υλικά για την αφράτη ζύμη:
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του "φαρίνα"
  • 2 κ.γ. ξύδι
  • 4 κ.γ. σκόνη σκόρδου 
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ¾ κούπας φυτικό γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κ.σ. φυτική μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 κ.γ. σουσάμι (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. σπορους κόλλιανδρου λιωμένους (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη τριμμένη (προαιρετικά)
Παρασκευή αφράτης ζύμης:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μεγάλου μίξερ και τα χτυπάμε 4-5 λεπτά με το εξάρτημα «γάντζος» μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη και ελαστική ζύμη που να τυλίγεται σχεδόν ολόκληρη γύρω από τον γάντζο ή τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
  2. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά και κατόπιν την τοποθετούμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι διαμέτρου 36 εκατοστών. 
  3. Ανοίγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη, πιέζοντας και απλώνοντας το ζυμάρι με τα δάχτυλά μας από το κέντρο του φύλλου προς τα έξω. 
  4. Τη νοτίζουμε ελαφρά και τη πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  5. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 45-60 λεπτά περίπου μέχρι να κοκκινίσει.
Η ζύμη δεν χρειάζεται αναμονή για να φουσκώσει, καθώς αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Χρησιμοποίησα γάλα από ταχίνι σε αναλογία 150 ml ταχίνι / 4 κούπες νερό, γίνεται εύκολα και γρήγορα.
Η ζύμη ειδικά εξωτερικά γίνεται πολύ αφράτη και τραγανή αλλά όχι σκληρή, μα μαλακή σαν μπισκοτένια.
Εαν δείτε ότι ζητάει περισσότερο αλευρι προσθέστε με προσοχή, θα πρέπει να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.