Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ριζότο με φρέσκες αγκινάρες


Υλικά:
  • 3 κούπες ζωμό λαχανικών
  • 1/2 κουταλάκι τσαγιού νήματα σαφράν ή κουρκουμά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη ή λάδι
  • 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 1/2 κούπα ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα)
  • 500 γρ. καρδιές αγκινάρας κομμένες στα 4 (φρέσκες ή κατεψυγμένες - ξεπαγωμένες) 
  • 1/2 κούπα φυτική τριμμένη παρμεζάνα ή φυτικό τυρί που λιώνει
  • Αλάτι, άσπρο πιπέρι: όσο σας αρέσει
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αγκινάρες, τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό μαζί με χυμό λεμονιού, τις λεμονόκουπες και το αλεύρι (η διαδικασία αυτή γίνεται για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες). 
  2. Σε ένα ποτήρι προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας νερό και ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης να μουλιάσει. 
  3. Κόβουμε τις αγκινάρες στα τέσσερα και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και κρατάμε τον ζωμό τους. 
  4. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε. 
  5. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την μαργαρίνη και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το κουκουνάρι, το ρύζι να σοτάριστουν μέχρι να ροδίσουν.
  6. Σβήνουμε με το κρασί.
  7. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον ζωμό τους, τους κύβους λαχανικών και ανακατεύουμε σιγά σιγά. 
  8. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε τον άνηθο, το νερό με τον κρόκο, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν όλα για 20 λεπτά. 
  9. Μόλις είναι έτοιμα τοποθετούμε το ριζότο σε ένα μεγάλο πιάτο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.