Υλικά: για 4 μερίδες
- ½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
- 200 ml ζεστό νερό
- 700 - 1.000 ml ζωμός λαχανικών
- 6 κλωστίτσες σαφράν ή 1/2 κ.γ. χρυσόριζα σε σκόνη
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
- 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- ½ κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
- άφθονη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σε ένα μπολ βάζω το ζεστό νερό και τις σταφίδες και τις αφήνω να μουσκέψουν, μέχρι να τις χρησιμοποιήσω.
- Βάζω το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα και τον ζεσταίνω μέχρι να πάρει βράση.
- Χαμηλώνω τη φωτιά, τον αφήνω να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που μόλις να ανακινείται και προσθέτω το σαφράν για να τον αρωματίσει και να του δώσει χρώμα.
- Σε μια άλλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κριθαράκι για 1 λεπτό, μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει.
- Προσθέτω το κρεμμύδι, τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μείγμα.
- Σβήνω με το κρασί, ανακατεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
- Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση βραστού ζωμού και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα.
- Σιγομαγειρεύω, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το ζωμό.
- Προσθέτω την επόμενη δόση και σιγομαγειρεύω μέχρι να απορροφηθεί και αυτή. Με άλλα λόγια, μαγειρεύω το κριθαράκι με την τεχνική του ριζότο, δηλαδή ρίχνοντας μια δόση ζωμού, κάθε φορά που απορροφάται η προηγούμενη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.
- Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω μια γενναία δόση πάπρικας και το επιπλέον ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
- Στραγγίζω τις σταφίδες, τις ρίχνω στο κριθαρότο, προσθέτω και το μαϊντανό και ανακατεύω. Σερβίρω αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.