Υλικά για 4 μερίδες
- 4 μικρές ή 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 150 gr βιολογικό κεμπάπ σόγιας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. της σούπας κέτσαπ ή πελτέ τομάτας.
- 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- 1/2 κουτ. του γλυκού καπνιστή πάπρικα
Προαιρετικά 200 gr τυρί αμυγδαλοτύρι ή βιολογικό τόφου . Μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με φυτικό γιαούρτι ή πουρέ πατάτας.
Παρασκευή
- Πλένουμε και κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες αφού κόψουμε τα κοτσανάκια τους. Τις αφήνουμε για μισή ώρα σε αλατόνερο και κατόπιν τις στεγνώνουμε με ένα κομμάτι χαρτί.
- Χαράζουμε χιαστί το εσωτερικό από τις μελιτζάνες , τις αλατίζουμε , τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς C για 1/2 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν.
- Ωστόσο έχουμε αφήσει τη σόγια για μισή ώρα περίπου σε χλιαρό νερό. Τη σουρώνουμε και τη στύβουμε δυνατά να φύγει όσο μπορεί το νερό και να στεγνώσει.
- Σε χαμηλή κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια , τα σκόρδα και τη σόγια μέχρι να μείνει μόνο το λάδι και να πάρουν λίγο χρώμα τα κρεμμύδια. Προσέχουμε γιατί η σόγια κολλάει.
- Προσθέτουμε την κέτσαπ ή τον πελτέ και τον διαλύουμε μέσα στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφήνουμε το κεμπάπ να ψηθεί μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά .
- Όταν βγάλουμε τις μελιτζάνες απ’το φούρνο πατάμε το εσωτερικό τους με το πιρούνι για να χάσουν τον όγκο τους και να δημιουργηθεί χώρος για τη γέμιση.
- Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το κεμπάπ , αν θέλουμε τις καλύπτουμε με τυρί και τις ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στο φούρνο στους 170 βαθμούς C μέχρι να ροδίσουν.
- Όταν τις βγάλουμε απ’ το φούρνο πασπαλίζουμε επάνω μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ελάχιστο δυόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.