Το σταυρόψωμο είναι ένα ελληνικό έθιμο που έρχεται από τα ιερά ψωμιά της αρχαιότητας.
Για να φτιάξουμε ένα νόστιμο σταυρόψωμο θα χρειαστούμε:
Υλικά
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 μαγιά ξηρή
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας γλυκάνισο
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 4 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- ½ κιλό αλεύρι
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κούπα χλιαρό νερό
- αμύγδαλα ασπρισμένα
- γαρύφαλλα ολόκληρα
- σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη
- νερό
- Αρχίζουμε από τη ζύμη. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
- Χτυπάμε στο γουδί τη μαστίχα μαζί με λίγο αλάτι και τη ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Ρίχνουμε, επίσης, την ξηρή μαγιά με το γλυκάνισο.
- Με μια τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά της ζύμης, να «πάρουν τον αέρα τους».
- Σιγά σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό και παράλληλα χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ.
- Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, χύνουμε το ελαιόλαδο και δουλεύουμε τη ζύμη για 5 λεπτά σε μέτριες στροφές.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια. Φτιάχνουμε μία μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 - 1,5 ώρα.
- Η ζύμη για το στόλισμα: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση.
- Βάζουμε νερό, αλάτι, λάδι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να ζυμώνουμε με τα χέρια μας για να «δέσουμε» τα υλικά.
- Ζυμώνουμε, ώσπου να «γυαλίσει» η ζύμη και να ξεκολλάει άνετα από τα χέρια μας.
- Όταν φουσκώσει το στααυρόψωμο, το βάζουμε στο λαδωμένο σκεύος, που θα ψηθεί.
- Παίρνουμε τη ζύμη για το στόλισμα, την ανοίγουμε με τον πλάστη, την κόβουμε σε κορδέλες, την τυλίγουμε, χαράζουμε με το μαχαίρι σχήματα, ζωάκια, φυλλαράκια, ό,τι θέλουμε και έχει κάποιο νόημα για τους ανθρώπους με τους οποίους θα μοιραστούμε το ψωμί στο τραπέζι.
- Κολλάμε τη διακόσμηση πάνω στο σταυρόψωμο, αφού προηγουμένως το αλείψουμε αβγό με ένα πινέλο.
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.
- Τα πρώτα 20 λεπτά δεν ανοίγουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου για να μην «κάτσει» το ψωμί.
- Όταν είναι έτοιμο, το περνάμε με μελόνερο (3 μέρη σιρόπι αγαύης, 1 νερό).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.