Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Λαγάνα

Υλικά για 2 λαγάνες:
  • 250 - 290 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 20 γρ. νωπή θρυμματισμένη με τα δάχτυλά μας
  • ½ κ.γ. ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
  • ½ κ.γ. αλάτι ιμαλαίων 
  • ½ κ.γ. σπόροι γλυκάνισου
  • ½ κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, καλά κοπανισμένοι στο γουδί ή τριμμένοι στο μύλο μπαχαρικών
  • ½ κούπα σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι για 1 λεπτό
Παρασκευή:
  1. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου).
  2. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με ένα πιρούνι 100 ml από το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά (φρέσκια ή ξερή) και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μπολάκι κατά μέρος για 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
  3. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση ρίχνουμε εκεί το μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν κάπως. 
  4. Ρίχνουμε το αλάτι, το γλυκάνισο και τον κόλιανδρο σταδιακά, ενσωματώνοντας το υπόλοιπο νερό (περίπου άλλα 150 ml)
    και σ
    υνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να σχηματίσουν μια ζύμη. 
  5. Τη ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, εύπλαστη και μαλακή και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. 
  6. Πιέζουμε με τα χέρια μας κάθε κομμάτι ζύμης μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασικό οβάλ σχήμα της λαγάνας. 
  7. Τις βάζουμε στο ταψί, τις αλείφουμε με λίγο νερό και με το δάχτυλό μας κάνουμε λακουβίτσες σε διάφορα σημεία. 
  8. Τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι, τις σκεπάζουμε με μια ελαφρώς νοτισμένη και καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε κατά μέρος, για περίπου 1 ½ ώρα, μέχρι να φουσκώσουν. 
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις λαγάνες για 15 λεπτά. 
  10. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα περίπου 20 λεπτά, μέχρι οι λαγάνες να ροδίσουν.

Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Νωπή μαγιά θα βρείτε στο φούρνο της γειτονιάς.
  • Το σκληρό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί έχει κιτρινωπό χρώμα και θα το βρείτε συνήθως με την ένδειξη «για ψωμί» ή «για ζύμωμα», σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα άλευρα.
  • Μπορείτε να βάλετε μισό κίτρινο μισό άσπρο.

dinanikolaou.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.