Αγαπώ τη φάβα , αγαπώ τη φάβα , αγαπώ τη φάβα ! Μου θυμίζει καλοκαίρι , τραπέζι με θαλασσινά , ουζάκι και παρέα . Είναι από τις αγαπημένες μου (… δεν ξέρω αν σας το πα!) βελούδινες «αλοιφές» που λέει και η φίλη μου η Κατερίνα . Εκτός από πεντανόστιμο συνοδευτικό είναι και πολύ υγιεινό πιάτο καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες. Το παν είναι να βρείτε καλής ποιότητας φάβα . Η παγκοσμίου φήμης Σαντορινιά είναι εγγύηση.
Υλικά
- 2 1/2 (500 γρ.) κούπες φάβα
- 4 κούπες (1 λίτρο) νερό
- 1/3 κούπας λάδι
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- αλάτι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες
- 2 κουταλιές ξύδι
- 3 κουταλιές λάδι
Για το γαρνίρισμα*
- κάππαρη (εγώ έβαλα το αγγουράκι της κάπαρης που έχω πάρει από τη Σίφνο και είναι τέλειο)
- κρεμμυδάκι φρέσκο
- ελαιόλαδο
*μπορείτε να βάλετε ότι τραβάει η όρεξη σας , ελιές , λιαστές ντομάτες , αλλά και με σκέτο κρεμμύδι και λεμόνι η φάβα ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΛΕΜΕ
Πως το κάνουμε
- Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τη φάβα μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και ένα κουταλάκι αλάτι.
- Το πρωί την ξεπλένουμε και την βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσει μαζί με το νερό.
- Ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα και το κρεμμύδι ολόκληρο . Καθώς βράζει την ξαφρίζουμε 3 φορές .
- Την βράζουμε για μία με μιάμιση ώρα μέχρι να χυλώσει και να πιει το νερό .
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κρεμμύδι , προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το λάδι και ανακατεύουμε .
Για τα κρεμμύδια:
- Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια .
- Τα σοτάρουμε 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν .
- Τα σβήνουμε με το ξύδι .
- Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιουν τα νερά τους και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα .
- Τα προσθέτουμε πάνω από τη φάβα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.