Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάππαρη

Αγαπώ τη φάβα , αγαπώ τη φάβα , αγαπώ τη φάβα ! Μου θυμίζει καλοκαίρι , τραπέζι με θαλασσινά , ουζάκι και παρέα . Είναι από τις αγαπημένες μου (… δεν ξέρω αν σας το πα!)  βελούδινες «αλοιφές» που λέει και η φίλη μου η Κατερίνα . Εκτός από πεντανόστιμο συνοδευτικό είναι και πολύ υγιεινό πιάτο καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες. Το παν είναι να βρείτε καλής ποιότητας φάβα . Η παγκοσμίου φήμης  Σαντορινιά είναι εγγύηση.

 Υλικά 
  • 2 1/2 (500 γρ.) κούπες φάβα 
  • 4 κούπες (1 λίτρο) νερό
  • 1/3 κούπας λάδι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • αλάτι
 Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια 
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες 
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • 3 κουταλιές λάδι
Για το γαρνίρισμα* 
  • κάππαρη (εγώ έβαλα το αγγουράκι της κάπαρης που έχω πάρει από τη Σίφνο και είναι τέλειο) 
  • κρεμμυδάκι φρέσκο
  • ελαιόλαδο
*μπορείτε να βάλετε ότι τραβάει η όρεξη σας , ελιές , λιαστές ντομάτες , αλλά και με σκέτο κρεμμύδι και λεμόνι η φάβα ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΛΕΜΕ

Πως το κάνουμε 
  1. Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τη φάβα μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και ένα κουταλάκι αλάτι. 
  2. Το πρωί την ξεπλένουμε και την βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσει  μαζί με το νερό. 
  3. Ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα και το κρεμμύδι ολόκληρο . Καθώς βράζει την ξαφρίζουμε 3 φορές . 
  4. Την βράζουμε για μία με μιάμιση ώρα μέχρι να χυλώσει και να πιει το νερό . 
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κρεμμύδι , προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το λάδι και ανακατεύουμε .
Για τα κρεμμύδια: 
  1. Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια . 
  2. Τα σοτάρουμε 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν . 
  3. Τα σβήνουμε με το ξύδι . 
  4. Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιουν τα νερά τους και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα . 
  5. Τα προσθέτουμε πάνω από τη φάβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.