Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ριζότο με πράσα και πορτομπέλο

Υλικά
  • 400 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο 
  • 400 γρ. πράσα ψιλοκομμένα (το τρυφερό μέρος)
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • 150 γρ. πορτομπέλο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 lt ζωμό λαχανικών σπιτικό *
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 50 γρ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο 
  • 4 κ.σ. τριμμένο φυτικό τυρί βιοτρός
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Παρασκευή
  1. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα και σιγοψήνουμε τα πράσα, ανακατεύοντας, μέχρι να πιουν τα υγρά τους, χωρίς να πάρουν χρώμα, περίπου 8'. 
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν οι κόκκοι του διάφανοι. 
  3. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να το πιεί και ρίχνουμε φλιτζάνι-φλιτζάνι όσο ζωμό χρειαστεί, ανακατεύοντας συνέχεια και περιμένοντας να τον πιει κάθε φορά πριν προσθέσουμε τον επόμενο. Στο τέλος, το ριζότο πρέπει να είναι χυλωμένο και αρκετά ρευστό. 
  4. Στο μεταξύ, κόβουμε τις φέτες του πορτομπέλο σε μικρότερα κομμάτια, κρατώντας από 1 φετάκι γιά το γαρνίρισμα κάθε πιάτου. 
  5. Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά, αλλά διατηρεί μια αντίσταση στο δόντι, το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το τριμμένο φυτικό τυρί βιοτρός, και το ανακατεύουμε καλά. 
  6. Προσθέτουμε το πορτομπέλο και ανακατεύουμε απαλά. 
  7. Σερβίρουμε το ριζότο σε βαθιά πιατέλα ή πιάτα, γαρνίροντας με τις φέτες πορτομπέλο και λίγο τριμμένο τριμμένο φυτικό τυρί βιοτρός. 
* Φτιάχνουμε σπιτικό ζωμό βράζοντας καρότο, κρεμμύδι, πράσο, λίγο σέλινο και μαϊντανό, κόκκους πιπεριού και ανάλογο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. 
Σουρώνουμε το ζωμό, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε με τα λαχανικά ένα πουρέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.